Çelik yapılarda performansa dayalı tasarım - Demir, İbrahim (My University, 2006)
Son yıllarda birçok ülkede ya anılan büyük depremlerin sonucunda, inşaat sektöründe dayanım ve ekonomi arasında en uygun çözüme duyulan ihtiyaç daha önemli hale gelmiştir. Yapılan inceleme ve ara tırmalar sonucunda mevcut deprem yönetmeliklerinin bu ihtiyacı karşılamada yetersiz kaldıkları görülmüştür. Bu amaçla, deprem mühendisli inde farklı analiz ve tasarım yöntemleri üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada, çelik yapılarda performansa dayalı tasarım yöntemleri ve bu yöntemler içinde önemli bir yere sahip olan kapasite spektrum metodu üzerinde durulmuştur. Ayrıca performansa dayalı tasarımın özünü oluşturan plastik hesap teorisinin temel kavramları ve modal spektral analize de inilmiştir. Performans değerlendirmesine örnek olarak dokuz katlı rijit bir çelik çerçeve ele alınmıştır. Bu çerçevenin performansı, genel (göreli kat ötelemeleri)ve yerel (plastik mafsal dönmeleri) tepki parametreleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz yöntemi olarak ise kapasite spektrum metodu kullanılmıştır. Kapasite spektrum metodu kullanılarak bulunan plastik mafsal yerleri ile zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz sonucunda belirlenen plastik mafsal yerleri karşılaştırılarak kapasite spektrum metodunun performans değerlendirmesindeki başarısı belirlenmiştir. Zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz için 1999 İzmit depremine ait IZM_EW ivme kaydı kullanılmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Performansa dayalı tasarım genel ilkeleri; Örnek performans değelendirmesi çalışması; Performansa dayalı sismik tasarım; Çelik çerçeve performans analizi; Kapasite spektrum metodu