İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Müzesi`nin oluşturulması için öneri - Denisenko, Ayten (My University, 2002)
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları için bir Tiyatro Müzesi önerisi sunan bu çalışmanın girişi takip eden ilk bölümünde tiyatronun genel tarihçesi incelenmiştir. Türkiye'de tiyatro türlerine göre bu sanatın gelişim süreci araştırılmıştır. Üçüncü bölümde dünyadan tiyatro müzesi örneklerine yer verilmiş, bu müzelere ait koleksiyonlar ve bu koleksiyonların sergilenme yöntemleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde kurulması düşünülen tiyatro müzesinin gerekliliği üzerinde durulmuş ve bu müzenin üstleneceği misyon belirlenmiştir. Ayrıca çağdaş müzecilik ilkeleri doğrultusunda müze yönetim politikasının ve koleksiyon stratejisinin ne olacağı belirlenmiş, bu bölümde son olarak öngörülen müze binasına ait projenin değerlendirilmesi yapılmıştır. Beşinci bölümde İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Müzesi için koleksiyon oluşturma ve sergileme önerisinde bulunulmuştur. Bu kapsamda koleksiyon bölümlere ayrılarak, önerisi yapılan sergileme mekanları için sergileme programı sunulmuş ve seçilen bir mekanda Şehir Tiyatroları' nın 18 sezondur oynadığı bir klasik eser olan "Lüküs Hayat" operetine ait bir sergileme denemesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: İstanbul belediyesi; Müzecilik