Absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin performans analizi ve optimizasyonu - Kaya, Aybars (My University, 2011)
Tek etkili absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin performans analizi ve optimizasyonu literatürde yer alan ekserjitik performans katsayısı (EPC) kriterine dayalı olarak yapılmıştır. Tek etkili absorbsiyonlu soğutma sistemi için EPC kriterine dayalı olarak yapılan çalışmada ekserji analizi yöntemi ve sonlu zaman termodinamiği teorisi kullanılmıştır. İlk olarak H2O-LiBr ve NH3-H2O akışkan çiftlerinin kullanıldığı tek etkili absorbsiyonlu soğutma sistemleri için ek ayrı ayrı ekserjitik performans katsayısı (EPC) kriterine göre ekserji analizi yapılarak sonuçlar paylaşılmıştır. Analiz, sıcaklığın, kütle fraksiyonlarının ve bazı diğer parametrelerin ekserjitik performans katsayısı olan EPC üzerindeki yarattığı etkileri ve absorbsiyonlu soğutma sistemlerine ait elemanlardaki ekserji kaybı değerlerini kapsamaktadır. Tüm bu incelemeler için EES (Engineering Equation Solver) programında bir bilgisayar modeli hazırlanmıştır ve çevrimler için alınan nümerik sonuçlar paylaşılmıştır. Ekserji analizini takiben aynı sistem sıcaklıklarını temel alarak sonlu zaman termodinamiği kullanılarak EPC kriterine göre bir performans analizi yapılmıştır. Bu performans analizi için EPC amaç fonksiyonu olarak kabul edilmiştir ve optimal sonuçlar analitik olarak Mathematica programında hazırlanan model yardımıyla elde edilmiştir. Tersinmezlik ve diğer parametrelerin genel ve optimal performans üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Daha sonra iki farklı yönteme göre gerçekleştirilen analizde elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Absorpsiyonlu soğutma sistemleri; Enerji ve ek enerji analizi