Bahçe aydınlatmasının peyzaj açısından irdelenmesi - Yalçın, Özlem (My University, 1998)
Birinci bölümde, bahçe aydınlatmasının başlangıç noktası olan bahçe ve bahçe aydınlatmasının tanımı yapılmış ve aydınlatmanın amacı ve özellikleri ortaya konmuştur. İkinci bölümde, dış mekan aydınlatmasının tarihçesi ve bugün geliştirilen modern görüşler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, bahçe aydınlatmasının teknik özellikleri ve bahçe aydınlatmasında gerekli olan özel gereçlerden söz edilmiştir. Aydınlık, ışıklılık ve algılama, aydınlatma elemanları ve özellikleri olan lamba tanımı, tipleri, özellikleri ve karakteristikleri, bahçe aydınlatmasında kullanılan aydınlatma aygıtları ve bunlarla kullanılan diğer gereçler, bahçe aydınlatma sistemlerinin tesisatında kullanılan devre tipleri, tesisatı ve özellikleri, bahçe aydınlatması için önerilen aydınlık ve ışıklılık düzeyi değerleri, aydınlatmada verimlilik konulan açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, bahçenin estetik ve işlevsel özelliklerini ortaya çıkarmak için uygulanacak aydınlatma biçimleri, düşük ve yüksek voltajlı aydınlatma sistemleri, bahçe aydınlatması için tasarlanan aydınlatma aygıtlarından olan direkli aydınlatma aygıtı, noktasal aydınlatma için tasarlanan spotlar, duvardan ve merdivenden aydınlatma aygıtlarının özellikleri, aydınlatmada renk kullanımı, yapay ışığın bitkiler üzerindeki etkileri, böceklerle mücadele konularına yer verilmiştir. Beşinci bölümde, bahçe aydınlatmasının planlanmasının genel ilkeleri, bahçedeki kullanım alanlarının aydınlatılması için önerilen aydınlatma biçimleri ve aygıtları, parti, eğlence ve diğer özel günlerde geçici olarak düzenlenecek bahçe aydınlatma teknikleri için öneriler açıklanmıştır. Bitkilerin özelliklerine uygun aydınlatma biçimleri önerilmiş, görsel etkileri belirtilmiş ve önerilen aydınlatma biçimlerine uygun bitki türleri verilmiştir. Son bölüm sonuç ve önerilere ayrılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Bahçe aydınlatması; Dış mekan aydınlatması; Bahçe aydınlatmasının planlanması