Bursa yerleşimi kanalizasyon sisteminin infoworks modeli ile analizi - Şanlı, Rüştü (My University, 2003)
Belirli koşullar altında bir şebeke davranışı, simülasyonlar uygulayarak modellenebilir. Simülasyonlar belirli bir zaman periyodu üzerinde ağ boyunca suyun akış etkilerini test eder, bacaların belirli koşullar altında taşma olasılığı gibi sistem içindeki zayıflıklarını ortaya çıkarır. Bu çalışmada, birleşik kanalizasyon sistemi ve yağmursuyu kanalizasyon sistemi çözümü ile birlikte, Bursa ili Yıldırım ilçesi Hacivat deresi için muhtelif tekerrürlü taşkın piklerinin hesabı klasik bilinen yöntemlerle yapılmıştır. Ayrık sistem yağmursuyu ve birleşik kanalizasyon sistemlerinde yağmursuyu debisinin tayinin de, Rasyonel Metot kullanılmıştır. Çalışılan bölgelerde, çözüm sonuçlan programa aktarılmış ve Info Works CS modeli ile simülasyonlar yapılarak şebeke davranışı belirlenmeye çalışılmıştır. Simülasyonlar birleşik kanalizasyon sisteminde, kurak ve yağışlı hava debisine, yağmursuyu kanalizasyon sisteminde ise yağışlı hava debisine göre yapılmıştır. Simülasyon sonucunda problemli kanallar var ise tespit edilmiş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Ayrıca, Hacivat deresi drenaj alam için, DSİ sentetik birim hidrograf metodu ile muhtelif tekerrürlü taşlan debilerinin hesabı yapılmıştır. Sentetik metotla belirlenen 100 yıllık taşkın pikine göre Hacivat deresinin belirli bir diliminde su yüzü profilleri belirlenmiştir. Info Works CS modeli ile de Hacivat deresi drenaj alam için 100 yıl 24 saatlik yağışa göre simülasyon yapılmış ve su yüzü profili belirlenmiştir. Bilinen metotlarla yapılan hesapların sonuçlan, Info Works CS modeli ile yapılan simülasyon sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, Info Works CS modeli yağış süresi boyunca kısa zaman aralıklarında tüm su hareketini hesaba katmakta ve akımı ötelemektedir. Info Works CS modeli ile drenaj sisteminin davranışı daha açık olarak anlaşılmakta ve kesitler daha ekonomik belirlenebilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Kanalizasyon sistemleri ve tasarım kriterleri; Taşkın öteleme metodları; İnfoworks cs modeli ile yapılan uygulamalar