Spor salonlarının çok amaçlı kullanımının İGSM'ye bağlı salonlar örneğinde incelenmesi - Arıkan, Mustafa Taner (My University, 2009)
Toplumsal gereksinimler doğrultusunda doğan mekan ihtiyaçları, yapılması hedeflenen etkinliklere bağlı olarak çeşitlilikler göstermektedir. Spor salonları teknik ve fiziki özellikleri sayesinde öncelikli hizmet amacı olan spor aktivitelerinin yanı sıra çok çeşitli sayıda spor dışı etkinliklere ev sahipliği yaparlar. Bu çalışmada bu çok geniş kullanım çeşitliliği ve bunun sonucu doğan mimari şekilleniş incelenmiştir.Tezimde çağdaş spor salonlarının çok amaçlı kullanım çeşitliliklerinin araştırılması amaçlanmış, bu kapsamda kütüphane araştırması yapılmış, internet ortamındaki yayınlar incelenmiştir. Spor tesislerinin kurulması, işletilmesi ve kullanılması ile ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgiler alınması yöntemine başvurulmuştur.İkinci bölümde, yapmış olduğum araştırmalar ışığında spor yapılarına ait kavramlar ve spor yapılarında çok amaçlı kullanımın tarihsel süreç içerisindeki gelişimi üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölüm iki ana başlıktan oluşmaktadır, bu başlıklardan ilki spor salonlarının sportif amaçlı kullanım çeşitliliği ve mekansal özellikleri, ikinci başlıkta ise sportif amaçlı olmayan kullanım çeşitliliği ve mekansal özelliklerini incelenmektedir.Dördüncü bölümde İGSM'ye bağlı spor salonlarının dökümü oluşturulmuş, bu döküm içerisindeki salonlardan spor salonları kullanım çeşitliliği bağlamında incelenmiştir.Son bölüm olan beşinci bölümde de diğer bölümlerde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen çıkarımlar ve öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Spor salonu; Çok amaçlı kullanım; Kapalı mekan aktiviteleri; İstanbul'daki spor salonları; İGSM