Doğrusal geri beslemeli ötelemeli yazıcı (LFSR) tabanlı şifreleme sistemlerine korelasyon saldırıları - Boyacı, Uğur Kaşif (My University, 2003)
Bilgi güvenliğinde gizliliğin hızlı bir şekilde sağlanması gerektiği bazı durumlarda, dizi şifreleme sistemleri kaçınılmazdır. Dizi şifreleme sistemleri arasında ise doğrusal geri beslemeli ötelemeli yazıcı (LFSR) tabanlı sistemler oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bir LFSR çıktısı bazı güzel istatistiksel özelliklere sahip olsa da, tek başına kullanılamaz. Birkaç LFSR çıktısının bir arada kullanılması da kriptografik saldırılara karşı tamamen güvenli olduğu anlamına gelmez. Bu tezde, LFSR tabanlı şifreleme sistemlerine düzenlenen en yaygın saldın şekillerinden biri olan korelasyon saldırılarına göz atılmıştır. Saldırılar anlatılmadan önce saldırılarla ilgili temel bazı kavramlar sunulmuştur. Burada anlatılan saldırılar, LFSR tabanlı sistemlere yapılan korelasyon saldırılarının tümünü kapsamamaktadır. Bunun sebebi hem bu saldırıların adedinin çokluğu, hem de sürekli yeni saldırıların keşfedilmesidir. Diğer yandan, seçilen saldırılar hem bu tür saldırıların temelini kavratacak, hem de farklı bakış açılarını gösterecek şekilde seçilmeye çalışılmıştır. Sadece birleştirici fonksiyonlarla yapılan LFSR tabanlı sistemler değil, zaman kontrollü sistemlere de korelasyon saldırısı düzenlenebileceği bazı örneklerle gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Korelasyon saldırıları ve kodlama teorisi; Edit uzaklığı korelasyon saldırıları; Kriptoloji; Dizi şifreleme; Doğrusal geri beslemeli ötelemeli yazıcı; Korelasyon saldırıları; Zaman kontrollü üreteçler; Kodlama teorisi