Kapalı çevrim tedarik zinciri tasarımına yönelik karar destek modeli önerisi - Özkır, Vildan (My University, 2009)
Bu doktora tez çalışması ileri tedarik zinciri, tersine tedarik zinciri, geri kazanım ağları ve kapalı çevrim tedarik zinciri için tasarım prensiplerinin ve performans göstergelerinin bir rehberini sunmaktadır. Kapsamlı bir literatür araştırması gerçekleştirmek suretiyle, problemin tanımı kesinleştirilmiş, matematiksel model tasarlanmış ve ardından uygulanabilir çözüm yöntemleri araştırılmıştır. Uygun çözüm araçlarına karar verilmesiyle birlikte, sayısal bir örnek yardımıyla önerilen modelin doğruluğu, yararları, uygulanabilirliği ve kullanılabilirliği gösterilmektedir.Bu kapsamda, bu doktora tezi geri kazanım süreçlerini içeren bir kapalı çevrim tedarik zinciri kurmanın önemli özelliklerini açıklamaktadır. Problem, müşteri kaynaklı ürün iadelerini içeren geri kazanım ağlarını içermektedir. Müşterileri, toplama noktalarını, dönüşüm merkezlerini, geri kazanım tesislerini, fabrikaları ve dağıtım merkezlerini içeren genel bir kapalı çevrim tedarik zinciri tanımlamak suretiyle, üç farklı geri kazanım seçeneğini içeren çok amaçlı karma tamsayılı doğrusal olmayan programlama modeli sunulmaktadır. Önerilen model kapsamında, sırasıyla, karşılıklı tarafların ortak tatmininin enbüyüklenmesi, müşterinin taleplerinin tatmininin enbüyüklenmesi ve toplam kapalı çevrim tedarik zinciri karının enbüyüklenmesi olmak üzere üç farklı öncelikte üç farklı amaç fonksiyonu tanımlanmaktadır. Önerilen modelin amacı, en uygun tesis sayısının, tesislerin yerlerinin, taşıma, üretim ve satınalma miktarlarının belirlenmesini içermektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Kapalı çevrim tedarik zinciri; Ağ tasarımı; Çok amaçlı proglamlama