İnverter klima akıllı etkileşim sistem tasarımı - Taşkıran, Murat (My University, 2016)
İNVERTER KLİMA AKILLI ETKİLEŞİM SİSTEM TASARIMI Murat TAŞKIRAN Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nihan KAHRAMAN Bilgisayarların gündelik hayatın bir parçası olmasıyla birlikte insan-bilgisayar etkileşimi önem kazanmaya başlamıştır. Geleneksel insan bilgisayar arayüzleri olan klavye, fare gibi aygıtlar yaygın olarak kullanılmasına rağmen kullanıcı ile bilgisayar arasındaki bilgi ve komut akışını sınırlamaktadır. Son dönemlerde jestler sadece çevre ve insanlar arası iletişimde değil, insan-makina iletişimde de önemli bir role sahip olmaya başlamıştır. Jestlerin ne anlama geldiği ve nasıl bir bilgi taşıdığı alanındaki çalışmalar gün geçtikçe insan-makina arayüzü (iletişimi) çalışmalarında daha fazla yer almaya başlamıştır. İnverter klima ile insanların iletişimi yaygın olarak kontrol kumandaları ile sağlanmaktadır. Literatürde kumandalar dışında insan jestleri ile inverter klimaların kontrolü ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Fakat insan jestlerinin tanınmasında kullanılan algoritmaların çoğu, işlem sürelerinin uzunluğu nedeniyle gerçek zamanlı sistemlerde kullanmaya uygun değildir. Bu çalışmada el jestinin tanınması amacı ile görüntü işleme teknikleri ve filtreleri ile deri rengi tespiti ve Yönlü Gradyanlar Histogramı(YGH) algoritması kullanılmıştır. Daha sonra elde edilen görüntüler yapay sinir ağına giriş olarak verilerek el jestinin hareketi anlamlı hale getirilmiş ve inverter klimada % 90 civarı başarı ile sıcaklık ve fan ayarları kontrolü sağlayan bir algoritma geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: İnverter klima; Akıllı sistem tasarımı; Morfolojik işlemler; YGH; Çok katmanlı algılayıcılar; K – en yakın komşuluk