Nemin sayısal ölçümü - Bör, Ertan (My University, 1994)
Bu tez çalışmasında havadaki fiziksel özellik olan nem bilgisi (relatif nem) sayısal olarak ölçülmüştür. İlk olarak nemin tanımı ve birimlerinden bahsedildikten sonra nem ölçümünde kullanılan cihazlar, bu cihazların yöntemleri, avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Daha sonra devrede kullanılan PHILIPS sensörün yapısından, özelliklerinden ve avantajlarından bahsedilmiştir. Bu sensör havadaki nem değişimine kapasite olarak cevap verdiğinden, elimizdeki bu kapasite değişimini bir dizi işlemden geçirmek gereklidir. Bundan somaki bölümde, devre mantığından ve blok diagramdan söz edilmiştir. Sonraki bölümde bu çalışma prensibinden yola çıkılarak devrenin tasarlanması, sensörün multivibratörde kullanışı ve bu kare dalga çıkışının lineer değere sonra da digital değere ADC ( Analog digital çevirici ) yardımıyla dönüştürülmesi açıklanmıştır. Analog digital çeviricinin veri yollan ile diğer lojik kısmın adres yollarının sürülmesindeki avantajlar anlatılmaktadır. Daha sonra Epromun direk olarak seven segment displeyleri sürmesi, Epromun verilerim oluşturan PASKAL programıyla verilmiştir. Sensörün eğrisinden nasıl yola çıkıldığından program mantığından ve displayleri kodlamaktan bahsedilmiştir. Bu arada kullanılan malzemelerin olması gereken özelliklerinden kısaca bahsedildikten sonra piyasada daha etkili olması için kullanılan komparatörün çalışması anlatılmıştır. Sonrasında teorikte tasarlanan bu devrenin pratikte yapılırken çıkan problemler ele alındı. Bununla beraber devrenin kalibrasyonu ve diğer benzeri nem ölçerlerle karşılaştırılmasından sonra yapılan ölçümler ve sonuçlan anlatıldı. Aynı bölümde bazı yerlerde ve bazı malzemeler için olması gereken nem değerleri verildi. Devrenin beklenen özellikleri ne derece sağladığı ve sisteme yapılabilecek ekleme ve çalışmalarla daha da geliştirilebileceği konuları sonuçlar ve öneriler bölümünde incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Nemin tanımı ve birimleri; nem ölçümü için kullanılan metodlar; tasarlanan nem ölçüm cihazı