Sıfır hatayla ulaşmada Poka- Yoke tekniği ve ayakkabı sektöründe uygulama çalışmaları - Baraçlı, Hayri (My University, 1998)
Günümüzde birçok işletme rekabete uyum sağlayabilmek ve pazarda belli bir pay elde edebilmek için, ürettiği ürünlerde "Sıfır Hata" hedefine ulaşması gerekmektedir. Bu hedefe ulaşabilmek başlangıçta zor gibi görünse de, daha sonraları belli sonuçlar ve basanlar elde edildikçe hedefe ulaşmak kolaylaşacaktır. "Sıfır Hata" sadece bir slogan değildir. Poka-Yoke, sıfır hataya ulaşmada etkin kullanılabilecek, kolay ve geliştirilmeye elverişli bir tekniktir. Bu teknik ile hataların sadece ortaya çıkarılması işlemi yapılmamakta, aynı zamanda hatanın bir daha tekrar etmemesi için kaynağında denetimi sağlanmaktadır. Poka-Yoke tekniği uygulanırken hatanın iyi bir şekilde tanımlanması ve hataya sebebiyet verecek etkenlerin de iyi gözlenmesi gerekmektedir. Çalışmanın başında kalitenin çeşitli tanımları yapılmış ve kalitenin rekabette önemli bir unsur olduğu üzerinde durulmuştur. Sonra, toplam kalitenin hata ve sıfır hataya yaklaşımı değerlendirilmiş ve hatala rı tanımlamadan, onları ortadan kaldırmanın mümkün olmayacağı anlatılmıştır. Daha sonra, üretim kontrol sistemlerinin kaliteye yaklaşımları üzerinde durulmuştur. Ayrıca sıfır hatanın günümüze kadar gelişiminden bahsedilmiş ve sıfır hataya ulaşmada bazı hata önleme tekniklerinden kısaca söz edilmiştir. Son olarak, sıfır hataya ulaşmada etkin olarak kullanılan ve tüm çalışanların katılımım sağlayan Poka-Yoke tekniği anlatılmıştır. Bu, sıfır hataya ulaşmadaki en önemli tekniklerden birisidir ve bu teknik ile hataların oluşması önlenir. Uygulama olarak da, ülkemizde büyüme hızı artan bir şekilde devam eden ayakkabı sektöründe, Poka-Yoke tekniği çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, sıfır hatanın bir hayal olmadığı ve bu konuda yapılacak her çalışmanın işletmeyi hatasız üretimde bir adım daha ileriye taşıyacağı görülmüştür. Bu amaçla Poka- Yoke, sıfır hataya ulaşmada kullanılabilecek bir tekniktir. Sıfır Hata, ulaşılması gereken ve ulaşıldığında bile o noktadan sonra da çalışılması gereken bir hedeftir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Toplam kalite yönetimi; Hata çeşitleri; Sıfır hata; Hata önleme; Poka-Yoke