Kataforez kaplama öncesinde, yüzey hazırlama, kurutma ve kaplama proseslerinin incelenmesi - Özçanak, Tolga (My University, 2009)
Kataforez kaplama karmaşık geometrili metal parçaların astar boyanarak korozyondan korunması için çok etkili ve rakipsiz bir yöntemdir. Son yıllarda kullanımı otomobilden başka diğer sektörlerde de yaygınlaşmaktadır. Özellikle jant, radyatör, buzdolabı, çamaşır makinesi ve çeşitli taşıt parçalarının yüzeylerinin astarlanmasında kullanılır.Konvansiyonel kaplama/boyama yöntemleriyle karşılaştırıldığında, önemli üstünlükleri vardır. Bunlar, homojen film kalınlığı ve estetik görünüş, keskin kenar, köşe ve kapalı hacimler ile kaynaklı bölgelerin mükemmel kaplanması, yüksek sertlik, basınç dayanımı, elastikiyet, darbe dayanımı ve yüksek korozyon dayanımı gibi çok iyi mekanik parametrelere sahip olması, yüksek üretim hızı, çok az kayıp miktarı, daha az çevre kirliliği, düşük yangın ve sağlık riski olarak sıralanabilir.Bu çalışmada, kataforez kaplama prosesinde, kaplama öncesi, kaplama esnasında ve kaplama sonrası prosesleri incelenmiş, tasarımı ve hesap yöntemleri açıklanmıştır. Tüm üretim süreçlerinde olduğu gibi, kaplama proseslerinde de yatırım ve işletme maliyetlerinin irdelenmesi büyük önem kazanmaktadır. Dolayısıyla, kataforez kaplama tesislerinin yatırım ve işletme maliyetleri yönünden irdelenerek, kataforez kaplama yerine kullanılan diğer prosesler (yaş boyama ve toz boyama) ile karşılaştırılmış ve ekonomik analizi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Katoferez boya; Astar boya; Elektro kaplama