Alüminyum silisyum alaşımlarının sıvama dökümü - Ündey, Murat (My University, 2002)
Ticari önemi olan metal şekillendirme işlemleri ya tamamen sıvı metallerin ya da tamamen katı metallerin görev aldığı işlemlerdir. Metal dokum yöntemlerinin kullanımı ürünlerin kalitelerinin geliştirilmesi imkanı sunmaktadır. Tezin deneysel çalışması içinde Al-Si alaşımlarından Yıldız Teknik Üniversitesinde Prof. Dr. Nihat G. KINIKOĞLU tarafından geliştirilmiş olunan sıvama döküm yöntemi ile bomba gövdesi üretimi amaçlanmıştır. Tezin teorik temelleri ise sıkıştırmak, yarı-katı metal ve sıvama döküm işlemlerini içerir. Daha önce ifade ettiğimiz sıvama döküm yöntemi yeni bir döküm yöntemi olup, yöntem klasik merkezkaç döküm, sıkıştırmak döküm ve yarı-katı metal dökümü yöntemlerini tekbir işlemde bir araya getirmektedir. Merkezkaç döküm makinasının tablası üzerinde dönmekte olan kalıcı kalıp içinde merkezkaç kuvvet etkisiyle ön şekillendirilmiş yarı-katı metal sıkıştırılarak döküm parçasına son şekli verilmektedir. Merkezkaç kuvvetler ergimiş metalin kalıp içerisinde yükselmesini sağlar. Üst kalıp kullanımı ile ön şekillendirilmiş yarı-katı metal üzerinde kesme hareketi oluşturulur. Yöntemin tam olarak uygulanabilmesi için sıkıştırmak döküm ve yarı-katı metal dökümü işlemlerinin değişkenlerinin tam olarak belirlenmesi gereklidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Alüminyum-silisyum; Sıvama döküm; Sıkıştırmak döküm; Yarı-katı metal dökümü