Tek kesen ağızlı kesici takımlarda ortagonal talaş kaldırmada sıcaklığın talaş kırılmasına etkisinin incelenmesi - Kıyak, Murat (My University, 2000)
Modern talaşlı şekillendirme işlemlerinde talaş kaldırma hızlarının artmasıyla, işlem esnasındaki ısıl etkiler daha önemli olmaktadır. Metallerin ortagonal talaş kaldırılması esnasında sıcaklıkların belirlenmesi bir çok araştırmaya konu olmuştur. İşlem esnasında harcanan enerji, kayma düzlemi olarak adlandırılan, birinci deformasyon bölgesi ve takım talaş ara yüzeyi olarak ifade edilen iki temel bölgede ısıya dönüşür. Talaş oluşumu esnasında, olaya doğrudan ve dolaylı etkileri olan önemli faktörlerden biri sıcaklık, diğeri de talaş kontrolüdür. Sıcaklık, iki temel bölgede yükselmekte ve talaşın kontrolüne doğrudan etki etmektedir. Diğer taraftan kesme şartlarından, dolayısıyla sıcaklıktan da etkilenen talaşlar önce kıvrılmakta sonra bu kıvrımlar bir engelle karşılaştığında kırılmaktadır. Kınlan bu talaşlar kabul edilebilir tipteki talaşlardır ve talaşın kırılmasına sıcaklığın etkisi söz konusudur. Diğer taraftan, metallerin talaşlı işlenmesinin bulunduğu her endüstrinin verimliliğini etkileyen diğer önemli parametrelerden biri, talaş formudur. Talaş kontrolü ve kırılması modern, otomatize edilmiş talaş kaldırma işlemlerinde önemli bir problem haline gelmiştir. Bununla beraber yeterli çözümü ne teorik nede pratik olarak yerine getirilememiştir. Bu tezde, talaş kaldırma esnasında oluşan ısının talaş kırılmasına etkileri incelenmiştir. Bu konuda farklı talaş kırıcılar ve kesme şartlan kullanılarak deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Nakayama tarafından önerilmiş olan kınlabilirlik kriterini temel alan, kesme sıcaklığım ve talaş malzemesinin özeliklerini içeren yeni bir formülasyon geliştirilmiş ve deneysel sonuçlar önerilen formülle karşılaştınlmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Talaş oluşumları ve tipleri; Talaş kontrolü