Sonlu elemanlar analizi ile kasnak dizaynı ve optimizasyonu - Aydınay, Alper (My University, 1996)
Bu proje endüstrinin pek çok dalında olduğu gibi çamaşır makinalarında da kullanılan kayış kasnak mekanizmalarında yer alan kasnak parçasının dizayn, ve yine endüstride son yıllarda pek çok uygulama alanı bulan Sonlu Elemanlar Yöntemi ile yapılan Mukavemet analizlerini içermektedir. Yıldız Teknik üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüne Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan çalışma ayni zamanda, Yeni Seri Otomatik Çamaşır Makinası Ana projesinin bir Ait Projesi olarak Arçelik A.Ş. için yapılan bir endüstriye» projedir. Projede temel hedef yeni bir makine serisinde kullanılmak üzere CAD ortamında yeni bir kasnak dizayn edilmesi ve mukavemet - ağırlık optimizasyonun yapılarak mevcut kasnağa göre 200 gr/adet alüminyum tasarrufu sağlamaktır. Bu çalışma başlıca üç ana bölüme ayrılmıştır. Projenin ilk bölümü Sonlu Elemanlar yaklaşım ile yapısal analizin Matematiksel prensiplerini ve CAD yazışmalarında standart hale gelmiş bazı ağ tekniklerini içerir. Sonlu elemanlar analiz yöntemi bir ucu çok karmaşık matematik hesaplarına, bir ucuysa çok basit mühendislik prensiplerine dayanan bir metottur. Özellikle bilgisayar donanım ve yazılım sektörlerindeki gelişmeye paralel olarak giderek akademik alandan endüstriyel alana doğru yayılan söz konusu metot dizayn öncesinde mühendislere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Projenin ikinci bölümü mühendislik dizaynın, kapsar. Bu bölümde kasnak dizayn, için dinamik durumda etkiyen yükleri elde edebileceğimiz bir matematik model kurulması , modelin gerçeğe mümkün olduğunca yaklaşabilmesi İçin gerekli baz, deneylerin yapılması. dizayn, etkileyen bazı kısıtlar ve rakip ürünler arasında yapılan incelemeler sunulmuştur. Son bölümde ise CAD ile kat, modeli oluşturulan parçanın analizi için gerekli sınır koşullar, ile analiz sonrası sonuçların yorumlanması, anlatılmıştır. Koi profil seçimi ve komple kasnak analiz sonuçlar, proje sonuna eklenmiştir. Bu proje neticesinde yapılan kasnak dizayn, ile istenilen hedef tutturulmuş ve ağustos 1986 tarihi itibariyle kalıp siparişleri verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Sonlu elemanlar; Sonlu elemanlar ağı; Parça dizaynı matematiksel model