Binalardaki değerli ekipmanların sismik titreşimlerden korunması - Korucu, Hasan (My University, 2002)
Çelik halat izolatörler, askeri donanım ve endüstriyel makinelerin şok ve titreşim izolasyonlarında oldukça fazla uygulama imkanı bulmuştur. Bu tez çalışmasında, bu araçların, binalardaki değerli ekipmanların sismik açıdan korunmaları bakımından kullanılabilirlikleri incelenmiştir. İnceleme, New York - Buffalo Eyalet Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Fakültesi öğretim üyelerinden G.F.Demetriades, M.C.Constantinou ve A.M.Reinhorn'un, Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde (National Center for Earthquake Engineering Research) yaptıkları deneysel çalışmalara dayanmaktadır. Taşınacak ekipmanın çelik halat izolatörler üzerine yerleştirilmeleri ve sismik hareket sonucu çelik halat izolatörlerin sergiledikleri davranışların deneysel ve analitik sonuçlan sunulmuştur. Çelik halat izolatörlerin rijit konfigürasyonlarda kullanılmasının, diğer yerleştirme metotlarına kıyasla, ekipmanın sismik cevabını iyileştirdiği tespit edilmiştir. Demetriades, Constantinou ve Reinhorn tarafından, çelik halat izolatörlerin hîsteretik davranışlarını açıklayan matematiksel modeller geliştirilmiş, Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde yapılan deneylerle de bu modellerin doğrulukları saptanmıştır. Sismik cevabın analitik tahminlerinin deney sonuçlan ile iyi bir uyum gösterdiği ispatlanmıştır. Demetriades, Constantinou ve Reinhorn'un yaptıkları bu çalışmalara ilave olarak, analitik çözüm için, nümerik analiz metotları kullanılarak yeni bir yaklaşım yapılmış, elde edilen sonuçlar, deneysel ve analitik sonuçlarla karşılaştırılmış ve bu sonuçlarla iyi bir uyum sergiledikleri gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Çelik halat izolatörlerin özellikleri ve kullanım alanları; Çelik halat izolatörlerin modellenmesi; Çelik halat