L biçimindeki betoarme plakların elastik ve plastik tasarımı - Aköz, Sevtap (My University, 1992)
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmını içeren birinci bölümde çalışmanın konusu ve amacı hakkında genel bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde elastik plak teorisi ve klasik çözüm yöntemlerinden bahsedilmektedir. Aynı bölümde enerji metodlarından ve bunların içinde en bilineni olan Ritz metodun dan da kısa bir şekilde bahsedilmiştir. Çalışmada elastik teoriye ana kabulleriyle birlikte genel bir hatırlatma niteliğinde yer verilmesinin nedeni, çalışmanın asıl konu sunu oluşturan sonlu elemanlar yöntemi ve kırılma çizgileri teorisi ile karşılaştırma olanağının sağlanması içindir. Üçüncü bölümde elastik tasarımda kullanılacak olan sonlu elemanlar yöntemi hakkında geniş bir bilgiye yer verilmektedir. Çözümde yararlanılan SAP90 bilgisayar programının genel özelliklerinden bahsedilmekte ve çalışmanın konusunu oluşturan L biçiminde betonarme plak için programa giriş bilgilerinin verilmesi, bu şekilde elde edilen çözümlerin değerlendirilmesi yer almaktadır. Dördüncü bölümde plastik tasarım için, kırılma çizgileri teorisi hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilmektedir. L biçimindeki betonarme plakta, sonlu elemanlar metoduyla elde edilen moment dağılımıyla uyumlu donatı oranları seçilerek, kabul edilen kırılma figürüne göre, kırılma çizgileri teorisi ile çözüm yapılarak sonuçta gerçek kırılma figürü belirlenmiştir. Kırılma çizgileri teorisi ile çözümde, tahmini bir donatı oranı seçmek yerine sonlu elemanlar metoduyla belirlenen moment dağılımıyla uyumlu donatı oranının kullanılması, yeniden dağılımı azaltmakta ve kullanılabilirlik açısından kontrolü gereksiz kılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Elastik plak teorisi ve klasik çözüm yöntemleri; Sonlu elemanlar metodu; Kırılma çizgileri teorisi