Bankacılıkta yeniden yapılanma ve banka birleşmeleri üzerine bir inceleme - İncirliler, Hüseyin (My University, 2002)
Bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması süreci, ödeme gücünü kaybetmiş bir bankacılık sisteminin tekrar güçlü bir yapıya kavuşturulması için yapılan faaliyetlerin bütününe verilen addır. Burada amaç, ödeme gücünü kaybetmiş bankaların el konularak sistem dışına çıkarılmasından çok, bankacılık sistemini bu duruma getiren sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Sistemik banka yeniden yapılandırılması 4 temel fonksiyona dayanmaktadır. Bunlar kısaca, bankacılık sistemine olan güvenin yeniden sağlanması, devlet müdahalesi için yasal bir sürecin hazırlanması, iflas eden bankalar için müdahale mekanizmasının oluşturulması ve banka yeniden yapılandırması için yapısal önlemlerin alınmasıdır. Başarılı bir sistemik yeniden yapılandırmanın yapılabilmesi için hızlı karar verilmeli ve gerekli kararlar anında alınmalıdır. Bunun yanında, merkez bankasından gerekli likidite desteği de sağlanmalıdır. Banka yeniden yapılandırmasının sonucunda daha etkin bir denetim ve gim mekanizması ortaya çıkmakta, bankalar uluslararası muhasebe standartlarına uygun kayıt tutmakta, sermaye yeterlilik oranları Basle standartlarına getirilmekte ve dolayısıyla daha güçlü bir bankacılık sisteminin oluşması sağlanmaktadır. Bunun dışında, daha güçlü ve rekabetçi bir bankacılık sistemine kavuşmanın diğer bir yolu banka birleşmelerine gitmektir. Böylece bankacılık sisteminde yüksek konsantrasyon sağlanmakta, bankalar daha güçlü aktiflere sahip olmakta, ölçek ve kapsam ekonomilerinden faydalanarak rekabet güçlerini arttırmaktadırlar. Rekabetin günden güne arttığı günümüz koşullarından banka birleşmelerinde görülen artışın sebebi budur. Anahtar Kelimeler : Yeniden Yapılanma, Varlık Yönetim Şirketi, Sistemik Kriz, Gim ve Denetim
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Türk bankacılık sistemi; Bankacılık krizleri; Sistemik banka yeniden yapılandırılması; Banka birleşmeleri