Bayrampaşa TEM otoyolu-Sağmalcılar mevkii gürültü haritasının hazırlanması ve çevre gürültüsünün değerlendirilmesi - Çelik, Beyza Dilek (My University, 2005)
İnsanlar üzerinde olumsuz etki yapan ve hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yoğunlukları oldukça yüksek seviyede olup, Dünya Sağlık Örgütü'nce belirlenen ölçütlerin üzerindedir.Bu tez çalışmasında İstanbul'un en işlek yollarından biri olan Bayrampaşa TEM Bağlantı yolunun Sağmalcılar mevkiindeki 1 km uzunluğundaki bölgede pilot ölçekte bilgisayar programı yardımıyla (Sound Plan 6.5) gürültü haritası hazırlanmıştır. Programda yapılan hesaplamalar 10 m grid aralığında ve yer seviyesinden 4 m yükseklikte yapılmıştır. Aynı bölge için manüel ölçümler de gerçekleştirilmiştir.Harita üretilen 1 km uzunluğundaki alanda, toplam 11 noktada gürültü düzeyi ölçümleri yapılmıştır. Ölçüm yapılan 5 nokta haritalama yapılan yolun Aksaray yönünde, diğer 6 nokta ise haritalama yapılan yolun Edirne yönündedir.Gürültü haritası sonuçları ile haritalama alanında yapılan gürültü düzeyi ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Hazırlanan harita sonucu ile yapılan ölçüm sonuçlarının birbiri ile örtüştüğü görülmüştür.Bu çalışmasında ayrıca mevcut gürültü düzeyini daha düşük seviyeye indirmek için çözüm önerileri de araştırılmıştır. Bunu sağlamak için bilgisayar programında araç hızlarının düşürülmesi, yoldan geçen ağır araç sayılarının azaltılması ile gürültü perdesi inşası durumunda mevcut durumdan farklı olarak ne gibi değişiklikler olacağı ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar incelendiğinde Bayrampaşa TEM bağlantı yolunun Sağmalcılar mevkii Aksaray istikametine gürültü perdesi yapılmasının, mevcut gürültünün azaltılması ve gürültü maruziyetinin giderilmesi için etkin bir çözüm olabileceği bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Gürültü haritası, Karayolu gürültüsü, Gürültü, İstanbul, Gürültü Perdesi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: gürültü haritası; karayolu gürültüsü; istanbul