Kauçuktan yarı mamül üretim teknolojileri - Boşnak, Berna (My University, 2010)
Kauçuk esaslı malzemeler günümüzde başta otomotiv olmak üzere, tekstil, tarım, hayvancılık, gıda, inşaat, armatür ve sağlık gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır. Kauçuk işleme prosesi, üretilecek ürün türüne bağlı olarak değişmektedir. Belli bir formülasyona göre hazırlanan hamur karışımı ekstrüzyon, kalenderleme ve kalıplama yöntemleri ile şekillendirilir. Bu işlemleri vulkanizasyon takip eder ve tamamlar. Bazı mamullerde vulkanizasyon sonrası bitirme işlemi yapılır. Kauçuktan beklenen mekanik özellikler kullanım amacı ve yerine göre farklılık göstermektedir. Kauçuk mamüllerin üretimi günden güne arttığı için, günümüzde sanayide kullanılan hammaddeler çok önemli olmaya başlamıştır. Bu çalışmada, EPDM kauçuk hamurunun mekanik özelliklerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bunun için kauçuk üretiminde hammaddelerin bamburide karışım sıralarının değiştirilmesinin yanı sıra orijinal EPDM hamuruna MDF tozu, PE, hurda tozu ve kanola yağı ilaveleriyle numuneler hazırlanarak, kopma gerilmesi, uzama, sertlik, yoğunluk ve aşınma deneyleri yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Polimerler; Kauçuk; Kauçuk bileşimi