İmin grubu içeren fenoksisiklofosfazen türevinin ve Cu(I) kompleksinin sentezi spektroskopik ve termal özelliklerinin incelenmesi - Boncukçu, Elvin (My University, 2011)
Fosfor ile azot atomu arasında bulunan çift bağ ile karakterize edilen fosfazen bileşikleri sahip oldukları üstün özelliklerden dolayı çok çalışılan bilimsel konular arasında yer almışlardır. Bu bileşiklerin kemoterapik maddeler olarak kullanılabilir olması, koordinasyon bileşiklerinin elde edilebilmesi ve fosfazen polimerlerinin hazırlanmasında çıkış maddeleri olarak kullanılabilmesi fosfazenler üzerindeki çalışmaları yoğunlaştırmıştır. Genellikle alkoksit, ariloksit ya da aminler yan grup olarak N3P3 veya yüksek polimerler üzerinde bulunurlar ve nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonuyla elde edilirler. Bu çalışmada, imin grubu içeren, biyolojik aktiviteye sahip, çok dişli fenoksi fosfazen türevi yeni bir molekül ve bu molekülün Cu(I) kompleksi sentezlendi.Başlangıç maddesi olarak 4,4,6,6-bis[spiro(2?2?-dioksi-1?,1?-bifenil)]siklotrifosfazen (2Cl-CP) literatüre uygun olarak sentezlendi ve daha sonra 2-hidroksi 6-metil piridin ve K2CO3 ile aseton ortamında 48 saat reflüx edildi. 2,2?-bis[2-oksi-6-metilpiridin]-4,4,6,6-bis[spiro(2?,2?-dioksi-1,1?-bifenil)]siklotrifosfazen (BB-CP) olarak adlandırılan piridin türevi yeni bir fosfazen bileşiği elde edildi daha sonra sentezlenen bu liganddan Cu(I) kompleksi elde edildi.Yeni sentezlenen fosfazen türevi molekül ve Cu(I) kompleksi IR, 1H NMR, 31P NMR, UV-vis, kütle, fluoresans spektroskopisi ve termal analiz ile birlikte karakterize edildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Fosfazenlerin tanımı; Fosfazenlerin sentezi; Fosfazenlerin spektroskopik özellikleri; Fosfazen; Fosfazen metal kompleksleri; Piridiloksifosfazen; Piridin