Otomatik malzeme taşıma sistemlerinin işletmelere uygulanması ile ilgili bir simülasyon çalışması - Civelek, Nida (My University, 1995)
Bu çalışmada, konvansiyonel malzeme taşıma sistemlerinin otomatize hale getirilmesinin verimlilik açısından ne gibi etkilerinin olacağını belirlemek amacıyla Çumra Kağıt San. A.Ş'de yapılan bir uygulama sunulmuştur. Uygulamaya konu olan bu işletmede, özellikle işlerin yoğun olduğu yaz aylarında, üretim birimleri önünde yarımamul stokları oluşmaktadır. Firmanın bu yarımamul stoklarından kurtulmak ve makina kapasitelerini arttırmak istemesi üzerine yeni otomatize bir malzeme taşıma sistemi tasarlanmıştır. Yeni tasarlanan bu sistemde, şu anda taşıma aracı olarak kullanılan forkliftlerin yerine konveyörler kullanılmıştır. Ancak firma yöneticileri yeni önerilen bu sistemin mevcut problemleri ortadan kaldırıp kaldıramayacağından emin olmadan, sadece varsayımlara dayanarak, köklü bir değişikliğe gitmek istememeleri üzerine önerilen sistemin taşımada sağlayacağı etkinliğin gösterilmesi amacıyla bir simülasyon çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada SIMAN simülasyon dili kullanılarak iki ayrı program yazılmıştır. Bu programların modellenmesinde, tamamen gerçek sistemden elde edilen veriler kullanılmıştır. Model yapılarında sadece taşıyıcılar değiştirilerek diğer tüm özellikler aynı bırakılmıştır. Daha sonra programlar eşit süreler boyunca çalıştırılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve yeni önerilen sistemin daha etkin olduğu ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Malzeme taşıma; sistem takip kontrol omt sistemleri