Kakaoda kafein ve teobrominin kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemi ile tayini - Aksu, Özlem (My University, 1997)
Kakaoda kafein ve teobrominin bir arada tayini için kısmi en küçük kareler spektrofotometrik kalibrasyon yöntemi ( Partial Least - Squares - PLS ) geliştirildi. Elde edilen sonuçlar literatürde bulunan UV spektrofotometrik ve yüksek basınçlı sıvı kromatografik yöntemlerle elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. Kısmi en küçük kareler analizi için, üç seviyeli tam deneysel tasarıma göre kalibrasyon tablosu oluşturuldu ve modelin kurulması için 9 adet örnek hazırlandı. Bu tasalımda kafein için 1,2,3 ugml"1, teobromin için 10.5, 11.5 ve 12.5 ugml"1 seviyeleri seçildi. Kalibrasyon çözeltileri kafein ve teobrominin suda çözülmesi ile hazırlandı. 217 ve 293 nm arasında 4 'er nm ara ile absorpsiyonları ölçüldü. Kakao örnekleri ise su ile kaynatılarak hazırlandı. Çeşitli saflaştırma işlemlerinden sonra her bir örnek çözeltisinin spektrumu alındı ve kafein - teobromin karışım çözeltilerine uygulanan işlemler tekrarlandı.Yöntemlerin karşılaştırılmasında t ve F testleri kullanıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Kakao; Kafein; Teobromin