Örgüt kültürünün işgören motivasyonu ile ilişkisi ve bir uygulama - Sözer, Zeynep (My University, 2006)
Sanayi Devrimi ile başlayan gelişmelerin ardından 1980'li yıllarda işletmelerdeinsani boyutun önem kazanmaya başlamasıyla, örgütsel davranış ve örgüt kültürü gibikonular önemli olgular olarak gündeme gelmeye başlamıştır. Bir bütün olarak örgütteçalışanlar arasında paylaşılan değerler, inançlar ve düşünme şekilleri olarak adlandırılanörgüt kültürü, kuruluşun genel ruh halini ve işleyişini etkilemektedir.Motivasyon, işgörenlerin işlerini severek ve isteyerek yapmalarını sağlamaçabasıdır. İşgörenleri motive etmede kullanılacak araçların ve yöntemlerin seçilmesindeişletme kültürü, göz ardı edilmemesi gereken bir olgudur. İşgörenlerin nasıl ve nederecede motive olduklarını anlamak ve motivasyonun sağlanmasında olumlu sonuçlaralabilmek için o kurumda hakim olan kültürün analizinin yapılıp, hakim değeryargılarının ve normlarının neler olduğunun ortaya konması gerekmektedir.Bu çalışmada, ?örgüt kültürü? kavramı ve modelleri ile ?motivasyon? kavramıve teorileri literatür taraması yöntemi ile incelenirken, örgüt kültürü modelleri vemotivasyon teorileri birlikte ele alınarak, örgüt kültürü ve motivasyon arasındaki ilişkiaçıklanmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak uygulamada, gözlem, mülakat ve betimlemeyöntemi kullanılarak, bir kamu kurumunda var olan örgüt kültürünün, işgörenlerinmotivasyonu ile ilişkisi ortaya konmuştur.ANAHTAR KELİMELER: Örgüt Kültürü, Motivasyon.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Örgüt kültürü; Motivasyon