Farklı aktivasyon yöntemleriyle geliştirilen aktif karbonlar ile sudan ağır metal giderimi - Akikol, İrfan (My University, 2005)
Karbon kökenli her maddeden üretilebilen aktif karbon, geniş iç yüzey alanına ve farklı çaplardaki gözenek yapısına sahip olduğundan gaz ve sıvı fazdaki organik ve inorganik maddeleri adsorplama kapasitesi fazladır. Bundan dolayı aktif karbonlar evsel ve endüstriyel atıkların içerdiği organik ve inorganik kirleticilerin gideriminde kullanılmaktadır. Nikel gümüş rafinerilerinde, elektrokaplamada, çinko dökümlerde ve pillerde geniş kullanım alanı olan bir ağır metaldir. Dolayısıyla insan sağlığı ve çevreye zararlı etkileri olduğundan çevreye deşarj edilmeden önce belirli değerlere indirilmelidir.Bu çalışmada, ticari aktif karbonun elektrokimyasal oksidasyon ve nitrik asit aktivasyonu kullanılarak aktive edilmiş formları kullanılarak sulu çözeltiden nikel (II) iyonu giderimiçalışılmıştır. Yapılan deneylerde pH ve başlangıç adsorbent konsantrasyonundaki değişimin adsorpsiyona etkileri gözlenmiştir. Kesikli gerçekleştirilen sorpsiyon deneylerinde farklı yöntem ve sürelerde aktive edilen adsorbanların nikel (II) tutma kapasiteleri belirlenmiş, Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygunluğu izlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Su kirliliği; Aktif karbon; Nikel ve özellikleri; Adsorpsiyon; Aktif karbon; Ni(II) giderimi