Bilgi teknolojileri denetiminin esasları ve Türk bankacılık sektöründeki uygulamaları - Akocak, Mustafa Cem (My University, 2009)
Araştırma çalışmamızın temel amacı bağımsız finansal denetim amaçları ile bankacılık sektöründeki bilgi sistemleri denetim faaliyetleri kapsamındaki bilgi sistemleri denetim sonuçlarının nasıl bir arada değerlendirebileceğini ortaya koymaktır. Bunun yanında bilgi sistemleri denetiminin ve bilgisayar destekli denetim araçlarının kullanımının günümüz teknoloji çağında denetim sürecini bütünüyle etkilediği ve değiştirdiğini ortaya koymaktır.Çeşitli bilgisayar destekli denetim araçlarından da yararlanarak bilgi sistemleri denetimi kapsamı altında Türk Bankacılık Sektörü üzerinde bilgi sistemleri denetimi kapsamında uygulama örnekleri verilerek bilgi sistemleri denetiminin dahil olduğu entegre denetimin gerekliliği ortaya konmuştur.Bilgi sistemleri denetimi kapsamında gerçekleştirilen uygulama kontrolleri alanı denetimi finansal denetim ile ilişkilendirilerek bankaların teknoloji yoğun iş süreçlerini ve iç kontrol ortamını değerlendirmek için gerekli noktaları kapatmakta ve günümüz gereği olan entegre denetimin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Ancak uygulama kontrolleri alanının denetimi bilgi sistemleri denetiminin başarılı olarak tamamlanması, diğer bir ifadeyle finansal denetim amaçlarının bilgi sistemleri denetim amaçları ile eksiksiz olarak desteklenmesi anlamına gelmemektedir. Bu kapsamda bilgi teknolojileri genel kontrol alanlarının da denetiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bankalar tarafından kullanılan uygulamalar üzerinde tasarlanan kontroller etkin bir bilgi teknolojileri genel kontrol ortamı üzerinde çalışma gereği duymaktadırlar.Sonuç olarak banka sektörü gibi veri miktarının yüksek ve bilgi sistemleri kullanımının yoğun olduğu sektörlerde bilgi sistemleri denetimi, bağımsız finansal denetim amaçlarının desteklenmesi açısında çok önemli bir yere sahip olduğu sonucu çıkmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Uygulama kontrolleri; Bilgi teknolojileri; Bilgisayar destekli denetim araçları