Tanacetum zahlbruckneri (Nãb.) grierson bitkisi üzerinde fitokimyasal araştırmalar - Kılıç, Ezgi (My University, 2007)
u çalışmada, 2000 yılında Van'dan toplanan Tanacetum zahlbruckneri (Nãb.) Grierson bitkisinin sekonder metabolitleri ve biyolojik aktiviteleri araştırılmıştır. Bitki toplandıktan sonra gölgede kurutuldu. Kurutulan bitki öğütülerek sırayla hekzan, etilasetat, metanol ile maserasyon tekniğine göre ekstre edildi. Bu tezde bitkinin etilasetat ekstresi ile çalışıldı. Bitkinin etilasetat ekstresindeki sekonder metabolitleri, ince tabaka kromatografisi, preparatif ince tabaka kromatografisi, kolon kromatografisi ve moleküler elek kromatografisi (Sephadex LH-20).kullanılarak izole edilip saflaştırıldı. Etilasetat ekstresinden 3 madde elde edildi, 1 seskiterpen, bir triterpen ve yapı aydınlatma çalışmaları devam eden B bileşiği. Bitkiden izole edilen maddelerin yapı aydınlatma çalışmalarında, UV, IR, 1D ve 2D NMR teknikleri yararlanıldı. Hekzan, etilasetat, metanol ekstrelerinin sitotoksik aktiviteleri brine shrimp (Artemia salina) ön tarama metodu ile incelenmesi sonucunda, hekzan, etilasetat ve metanol ekstreleri arasında Artemia salina `ya karşı en fazla etkiyi, etilasetat ekstresinin göstermesi nedeniyle bu tezde Tanacetum zahlbruckneri bitkisinin etilasetat ekstresi üzerinde fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Terpenoid Bileşikler; Triterpenler; Tanacetum zahlbruckneri (Nãb.) Grierson; Seskiterpen; Triterpen, Compositae; Asteraceae; Biyolojik aktivite; İnsektisid aktivite; Antibakteriyal aktivite; Antifungal aktivite; Brine shrimp aktivite