Galata S T. Pierre Hanı ve yeniden değerlendirilmesi - Kösebay, Yonca (My University, 1996)
Galata bölgesi İstanbul tarihsel gelişim sürecinde her zaman Suriçi İstanbul ile aynı ağırlıkta yer alabilmiş bir yerleşim alanıdır. Bununla birlikte sosyal ve fiziksel yapı bakımından Galata ve Suriçi İstanbul farklı kimlikler taşımıştır. Araştırma alanı, Galata bölgesinin ikinci sur gelişim bölgesi olarak tanımlayabileceğimiz bugünkü Bereketzade mahallesidir. Bu alan Galata'nın diğer bölgelerine kıyasla en fazla kamu yapısı içeren bölümüdür. Bugünkü adları ile Okçu Musa İlkokulu, St. George Lisesi, St. George Kilisesi, Beyoğlu Hastanesi ve St. Pierre Kilisesi yapı grupları bunlardan bazılarıdır. Bu alanın tarihsel gelişim sürecinin yanısıra St. Pierre yapı grupları daha detaylı olarak incelenmiştir. Bir Latin kilisesi olan St. Pierre, 14. yüzyıldan beri Dominiken mezhebine hizmet etmektedir. Bu alanda kilise haricinde Dominikenlere ait eski ve yeni manastır, bir apartman ve bir han binası bulunmaktadır. St. Pierre Han asıl çalışma konusudur. 18. yüzyıl yapısı olan Han Galata'nın bu bölümünde alan olarak önemli bir yer tutmaktadır. Hanın tarihi de ilgi çekicidir. Bu günkü yapı Fransız Ticaret Temsilciliği ve lojman olarak yapılmıştır. 1863'te Osmanlı Bankası ilk burada kurulmuştur. Üzerinde Comte St.Piriest'in asalet arması ile Fransız Krallık arması bulunmaktadır. Ayrıca 20. yüzyıl başında mimar A. Vallaury tarafından monte edilen üzerinde Fransız şair Andre Chenier'in orada doğduğuna işaret eden bir plaket vardır. 2250 m2 kullanım alanı olan yapının bu günkü işlevi küçük sanayidir. Bu özellikler yapının seçimine neden olmuş ve daha sonra yeni işlevin belirlenmesinde etken olmuştur. Çalışma, yapının belgelenmesi-rölövesinin çıkarılması, tarihi süreç içindeki eklerin belirlenmesi ve restitüsyon çalışması, restorasyon projesinin hazırlanması ve master plan kararlan doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesini içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Dominiken tarikatının İstanbul'daki tarihsel gelişimi; St. Pierre yapılar gurubunun oluşum süreci