Düzensiz dalga koşulları altında tek koruma tabakalı dalgakıranlarda stabilite - Cihan, Kubilay (My University, 2003)
Dalgakıranlar, limanları açık denizden gelen etkilere karşı korumak için inşa edilen deniz yapılarıdır. Bu yapılar yapılış tiplerine göre taş dolgu, monolotik, yüzen ve özel tipli olmak üzere sınıflandırılırlar. Dalgakıran inşaatında bazı durumlarda teknik imkanların sınırlılığı, ulaşım zorluğu ve ekonomik sebeplerden dolayı tabii taş blok kullanma imkanı yoktur. Bu gibi durumlar için koruyucu kaplama tabakasında kullanılabilecek çeşitli suni blok tipleri geliştirilmiştir. Accropode ve Core-Loc bu tip bloklardır. Bu tezin amacı, yapı üzerinde Accropode ve Core-Loc dalgakıranların, düzensiz dalga koşullarında stabilitelerinin incelenmesidir. Deneyler İ.T.Ü İnşaat Fakültesi Hidrolik Laboratuvarı'mda ki dalga kanalında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada dalgakıran topuğundaki su derinliği 0.30, 0.35, 0.40 m olarak değiştirilmiştir. Her su derinliği için farklı özelliklere sahip 17 düzensiz dalga serisi uygulanmıştır. Herbir düzensiz dalga serisi 8 dakika sürmekte ve yaklaşık 500 dalga içermektedir. Hazırlanmış bu tez: Accropode ve Core-Loc 'un düzensiz dalga şartlan altında gerçekleştirilen deneyleri ve sonuçlan kapsamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Dalgakıranlar ve stabilite; Tek tabakalı dalgakıranların özellikleri; Dalgakıranlar; Accropode; Core-Loc; Stabilite