Elektriğin değişken fiyatlı olması durumunda soğu depolamanın ekonomikliğinin araştırılması - Akyüz, Serkan (My University, 2008)
Su soğutma sistemlerinin kapasiteleri, kullanım alanının işleyiş olarak tam dolu ve dış hava sıcaklığının maksimum olduğu saatlerin optimize edilmesiyle ortaya çıkan pik yükü karşılayacak şekilde tasarlanmaktadır. Soğutma grupları bu pik yük periyotları dışında ise düşük kapasitelerde çalışacak ve gereksiz yere ilk yatırım maliyetini yüksek tutacak dolayısıyla verimin düşmesine neden olacaktır. Gereksiz yere büyük kapasiteli cihaz kullanmak yerine soğu depolama sistemi kullanılabiliriz. Bu bağlamda işletmenin yükü, diğer saatlerde soğutma grubunun çalıştırılarak soğutulan bir depodan kısmi olarak faydalanmak suretiyle soğutma grubunun daha küçük kapasiteli olmasını sağlayabiliriz. Diğer taraftan son yasal düzenlemelerle birlikte günün belli zaman dilimlerinde yaşanan elektrik kullanma yoğunluğunun artması nedeniyle değişik elektrik fiyatlandırılmasına gidilmiştir. Bu şekilde şebeke üzerindeki aşırı yükleme asgariye indirilmiş ve günün diğer periyotlarına yayılmıştır. Değişken elektrik tarifeleri için ekonomik olan zaman diliminde soğutma sistemi bir depoda ısıyı depolayacak şekilde çalıştırılabilir ve ilk yatırım, işletme, bakım maliyetleri düşük tutulabilir. Bu çalışma da böyle bir sistemin uygulamalı olarak sayısal ve ekonomik analizleri verilmiştir.Anahtar kelimeler, Soğutma sistemleri, Soğu depolama, Yatırım/İşletim maliyeti.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: SOĞUTMA SİSTEMİ ELAMANLARI; PİSTONLU KOMPRESÖRLER; EVAPORATİF KONDENSERLER; GENLEŞME ELAMANLARI; SOĞUTUCU AKIŞKAN ÇEŞİTLERİ