Dengesiz akım durumunda serbest yüzlü akiferlere ait karakteristiklerin belirlenmesi için yeni bir model ve uygulaması - Gazioğlu, Şükrü Ayhan (My University, 1999)
Yeraltı suyu ile ilgili çalışmalarda, akifer karakteristiklerinin belirlenmesi önemli bu yer tutar. Bu konuyla ilgili bir asırdan beri çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Herhangi bir akiferin iletkenliğinin ve depolama kapasitesini gösteren katsayının belirlenmesi, orada bulunan suyun potansiyeli ve ömrü hakkında bize bilgiler vermektedir. Bu çalışmada, dengesiz akım durumunda serbest yüzlü akiferlerde, iletkenlik (T) ve depolama katsayısı (S) değerlerinin belirlenmesi için yeni bir metod önerilmiştir. Yapılan bu tez çalışmasının birinci bölümünde konunun önemi, amacı, yöntemi ve düzeni hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, akiferler ve kuyu hidroliği konuları geniş bir şekilde açıklanarak, akifer tipleri, özellikleri, yeraltı suyu akımının temel denklemleri literatürden incelenerek izah edilmiştir. Akifer karakteristiklerinin bulunması için yapılan akifer testleri hakkında bilgiler ve metodlar üçüncü bölümde verilmiştir Dördüncü bölümde, dengesiz akım durumunda serbest yüzlü akiferlerde iletkenlik ve depolama katsayısının tesbiti için önerilen analitik metod izah edilmiştir. Beşinci bölümde ise, sayısal örneklerden bulunan, fiziksel modelden elde edilen ve Pakistan' in Chaj Doab bölgesindeki üç ayrı pompaj kuyusuna ait datalar verilmiştir. Fiziksel modelle ilgili bilgiler ve deneylerin yapılışı da bu bölümde açıklanmıştır. Altıncı bölümde de, beşinci bölümde verilen datalar, literatürde bulunan bazı metodlara uygulanmış, akiferlere ait iletkenlik ve depolama katsayısı değerleri bulunmuştur. Bu dataların, dördüncü bölümde önerilen analitik metoda uygulanmasıyla bulunan akifer karakteristikleri de burada verilmiştir. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar yedinci bölümde maddeler halinde sıralanmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Pompa testleri; Akifer karakteristikleri; İletkenlik; Depolama katsayısı; Kuyularda girişim