Bir iş makinesi kabinine uygulanan dinamik analizlerin bilgisayar ortamında simülasyonu - Kocabıyık, Rafet Kemal (My University, 2010)
Günümüzde makineler günlük yaşamımızın önemli bir parçası olmuşlardır. Tarımda, yapı sektöründe, madencilikte, inşaatlarda, ambalajlama gibi çok değişken alanlarda yer almaktadırlar. Ekskavatör adıyla anılan iş makinesi de bu sektörlerde kullanılan makinelerden biridir. Çoğunlukla inşaat ve yapı alanlarında kullanılmaktadır. Toprağın kazılmasında ve bir yerden diğer bir yere taşınmasında başarılı roller oynamaktadır. Bu yetenek ve özellikleriyle insan gücü için çok zor olacak işleri rahatlıkla yapabilmektedir.Normal olarak, makinenin çalışması sırasında iş makinesi operatörü, kapalı bir alandaki koltukta oturur ve kontrolü oradan yapar. Bu kapalı alana kabin denir. Hidrolik ekskavatör operatörü herhangi bir iş parçasını, bu toprak, kaya olabilir, yükseğe kaldırdığı zaman, bu nesneler kabin üzerine düşebilmektedir. Bu nedenle bu tip iş makineleri, operatörlerini koruyacak nitelikte özel koruyucu konstrüksiyonlarla donatılmıştır.Halen iş makinelerinin kabinlerinin koruyucu yapılarının üzerinde düşen nesnelere karşı (FOPS- Falling Objects Protective Structures-ISO 3449,EN 13627:2002) güvenlik gerekliliklerini karşılamak zorunluluğundadır.Bu çalışmada daha önceden tasarımı yapılan koruyucu kabin ISO standartlarına göre test edilmiştir. Modelleme sırasında CATIA V5 üç boyutlu tasarım yazılımı kullanılmıştır. Sonlu elemanlar modelini oluşturmak için ANSYS yazılımı, hesaplamalarını yapmak ve sonuçları görüntüleyebilmek için ise AUTODYN isimli mühendislik yazılımı kullanılmıştır. Böylelikle iş makinesi kabininin güvenlik gereklilikleri test edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: İş makineleri; Sonlu elemanlar metodu; Dörtgen elemanlar; Titreşim analizi