Voyvoda (bankalar) Caddesi'nin tarihsel gelişimi ve Hezaren Han - Alpay, Semih (My University, 2007)
Galata bölgesi, İstanbul'un tarih boyu yoğun yerleşimlerinden biri olmuştur. Buranın bir liman kenti olması, hem ticaretin hem de konut işlevinin gerçekleştiği bir merkez olmasını da beraberinde getirmiştir. Voyvoda Caddesi ise bu bölgenin merkezi sayılabilecek bir yoldur. Özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren cadde başkentin finans merkezi olmuştur. Bu 300 metrelik cadde Osmanlı modernleşmesinin de kilometre taşlarından biridir. Hezaren Han, Voyvoda Caddesi'nin ve Osmanlı ticaret hayatının nasıl değiştiğinin göstergelerinden biridir. Han, bürolara hizmet veren bir yapı olarak tasarlanmıştır. Gelişen imkanlar sayesinde inşaatı 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan hanın mimarı Alexandre Vallauri'dir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Galata; Voyvoda Caddesi; Hezaren Han; XIX. yüzyıl mimarisi; Alexandre Vallauri