Tersanelerde atık yönetimi ve orta ölçekli bir tersanede oluşturulan atık yönetimi modeli - Topuz, Hatice (My University, 2006)
Atık yönetimi günümüzde üzerinde çok dikkatle durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Atık yönetimi ve azaltma teknikleri basit bir ataş üretiminden karmaşık bir uzay mekiği üretimine kadar olan tüm üretim süreçlerine uygulanmalıdır. Tersane ve onarım kademelerinde faaliyet alanları, kullandıkları hammadde ve sebep oldukları atıklar itibariyle hemen hemen tüm süreçlerde bir atık yönetimi politikası oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Tersanelerde atık yönetimi kapsamında uygulanabilecek temizleme teknolojileri ve kontrol teknolojileri günümüzün en önemli araştırma sahalarıdır. Ülkemizde gemi inşa ve gemi onarım imkânı olan pek çok aktif tersane mevcuttur. Günümüzde tersaneler için en büyük ihtiyaç, hava, su ve diğer yollarla çevre kirlenmesini en aza indirecek değişik kirlilik önleme teknolojilerinin incelenmesidir. Bu kapsamda yapılan çalışmada, Kocaeli'nde orta ölçekli bir tersanenin yapısı incelenmiş olup, süreç tabanlı kalite yönetim sistemine atık yönetimi girdisinin olabileceği bir model oluşturulmuştur. Modelin oluşturulmasında gelişmiş ülkelerde uygulanan programlar ve modeller incelenmiş olup, özellikle En İyi Yönetim Uygulamaları (BMPs) modeli bazında bir atık yönetim modeli oluşturulmuş ve bu model tersanenin halihazırda kullanmakta olduğu süreç kontrol kartlarına yansıtılması teklif edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Atık ve yönetimi; Atık kaynakları; Tersane yönetimi