Dijital tasarım sürecinin geleneksel tasarım stüdyosuna etkileri - Turan, Bülent Onur (My University, 2009)
Tasarım kavramlarını öğrenmek ve uygulamak, verilen eğitimin içeriğiyle, öğrencinin katılımıyla ve tasarım için kullanılan ortamlarla doğrudan ilişkilidir. Bilgisayar, farklı bir ortamdır bu bağlamda süreci, dolayısıyla sonuç ürünleri etkilemektedir. Mimarlık okullarının eğitim programlarında dijital tabanlı derslerin olduğu görülmektedir. Ancak mimari eğitimin odak noktası olan stüdyo dersleriyle, bilgisayar destekli derslerin entegrasyonunun geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.Bu araştırma, tasarım pratiğindeki değişimin eğitim alanındaki etkileriyle ilgilenmekte, geleneksel tasarım modelleri ve dijital tasarım modelleri üstünde durmakta, tasarım geliştirme aşamasında dijital model ile çalışmanın geleneksel tasarım stüdyosuna ne gibi katkıları olacağını incelemektedir. Bu amaçla tasarım kuramları, dijital tasarım modelleri ve dijital tasarımın kuramsallaşması yönündeki araştırmalar, eğitim alanındaki yaklaşımlar, tasarım konusundaki araştırma modelleri, literatür olarak taranmış ve alan çalışmasının alt yapısı oluşturulmuştur.Araştırmanın birinci bölümünde çalışmanın konusu, amacı, kapsamı ve yöntemi ortaya konmuştur. İkinci bölümde ise tasarım kuramları üzerinde durulmuş, tasarım üzerinde yapılan araştırmaların hangi başlıklar altında yapıldığı incelenmiş ve tarihsel süreçte tasarım eğitimine yaklaşımlar ortaya konmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde biçimi etkileyen faktörler incelenmiş, dijital tasarım kuramları ve modelleri bir kavram haritasına dönüştürülerek kuramsal bir çerçeve içerisinde formule edilmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölüm, alan çalışmasında ele alınacak olan dijital model konusu ve bilgisayar ortamının temel karakteristikleri ile ilgilidir. Beşinci bölüm, alan çalışmasının amaç, kapsam ve yönteminin belirlendiği, ampirik çalışmanın verilerinin katılımcı bazında ele alındığı ve buradan genel bir değerlendirmeye ulaşıldığı bölümdür. Altıncı ve son bölümde ise sonuçlar ortaya konmuş ve tartışılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Tasarım kuramları; Mimari tasarım; Mimari temsil araçları