Üç fazlı inverterler ile şebekeye enerji aktarımının incelenmesi - Çeker, Sercan (My University, 2010)
Yenilenebilir enerji uygulamalarında enerjinin şebekeye aktarılması için yüksek güçlerde üç fazlı inverterler kullanılmaktadır. Şebekeye bağlı inverter olarak bilinen bu inverterlerin üç fazlı şebeke ile senkronize olması gerekmektedir. Şebekeye aktarılan enerjinin kaliteli olması için sistemin Toplam Harmonik Distorsiyonunun düşük olması istenmektedir. Kaliteli bir enerji elde edilmesi inverterdeki akım kontrol tekniğine doğrudan bağlıdır. Bu çalışmada üç fazlı inverterlerde farklı akım kontrol teknikleri kullanıldığında şebekeye aktarılan enerjinin kalitesi ve inverter çıkışında L filtre seçimi konusunda incelemeler yapılmıştır.Güneş pilleri üzerindeki çalışmalar beklenen gelişimini henüz tamamlayamamış ve buna bağlı olarak sistemin toplam verimi oldukça düşmektedir. Enerji sistemlerinde kullanılan DC/AC dönüştürücülerin tasarımı günümüzde giderek önem kazanmaktadır. Güneş pillerinin düşük verimli yapıları bu paneller ile birlikte kullanılacak dönüştürücülerin yüksek verimli olmasını gerektirmektedir. Bu tezde, alternatif enerji sistemlerinde kullanılan ve şebekeye enerji aktaran üç fazlı inverterler incelenmiştir. Literatürdeki devreler incelenerek simülasyonu yapılmıştır. Üç fazlı inverterlerde farklı kontrol tekniklerinin kullanılmasının, DC bara geriliminin, şebeke akımının sistemin harmoniklerine olan etkisi ve inverterlerin anahtarlama frekansının hat akımına etkisi incelenmiştir. Şebeke gerilimleri ile senkronize üç fazlı akımların üretilmesi için kullanılan histerezis akım kontrol ve uzay vektör PWM teknikleri simülasyon ile incelenerek sonuçlar verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Üç Fazlı Şebekeye Bağlı İnverterler, Histerezis Akım Kontrol (HCC) Tekniği, Uzay Vektör Modülasyon (SVPWM) Tekniği.JURİ:
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Güneş pilleri ve özellikleri; Üç fazlı gerilim beslemeli inverterlerde kontrol teknikleri; Anahtarlama sinyallerinin üretilmesi