T-model araçlardaki beş ileri bir geri şanzumanın ve transferin dişli ve millerinin kümülatif hasar durumuna göre ömür değerlendirmeleri - BİLGİN, Osman Erhan (My University, 1999)
İşletme durmundaki makina parçaları değişik zorlanmalara maruz kalırlar. Bu durumdaki makina parçaları için ömür ve güvenirlik büyük önem taşımaktadır. Ömrü belirleyen en önemli faktör işletme şartlandır. İşletme şartlarından kastedilen makina parçasının ne tür gerilme ile hangi zaman aralığında zorlandığıdır. Eğer işletme şartları belli ise makina parçasının ömür hesaplarından kolayca sonuca varılabilir. Bu tezde bir şanzumanm, eğilme ve burulma zorlanmaları altında çalışan dişli ve millerinin ömür hesapları Birikimli (Kümülatif) ve Birikimsiz Hasar durumları göz önüne alınarak, Palmgren-Miner denklemlerinden yararlanılarak yapıldı. Kilometre cinsinden hesaplanan ömür değerleri ile şanzumanm dişli ve millerinin stok belirlenmesinde önemli sonuçlar elde edilmiş bulunmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Pülzatör deneyleri ile wöhler diyagramlarının bulunuşu; Ömür hesaplarında birikimli hasar değerlendirmeleri; Emniyet katsayısı ve güvenirlik; GT model 5 ileri şanzuman dişlilerinin mukavemet hesapları; 4x4 şanzumanın mukavemet hesabı; 4x4 şanzumanın ömür hesabı