Elektronik pazarların işlem maliyetleri ve pazar yapısına etkileri - Bozdağ, Ahmet (My University, 2003)
Bilgi altyapısındaki değişikliğin tahmin edilebilen avantajı elektronik pazarlardaki geleneksel aracılık modelini ortadan kaldırmasıdır. Bilgi altyapısı, geleneksel aracıların yok olmasına ya da yerlerini dijital aracılara bırakmasına neden olmuştur. Bu tez, geleneksel aracıların pazar yapısında ne gibi değişikliklere uğradığım, yeni iş modellerini, dijital aracıların fonksiyonlarını ve avantajlarını incelemektedir. Tezde değinilen ikinci konu işlem maliyeti teorisidir. İşlem maliyeti teorisi, işlem maliyetinin nasıl sıfıra düştüğünü ve elektronik pazarlarda neden daha az aracıya ihtiyaç olduğunu açıklamaktadır. Bununla birlikte yeni iş modellerine de değinilmiştir. Yeni iş modelleri, araştırma, aracılık maliyetleri ve bilgideki asimetriyi azaltmaktadır. Bu azalma, daha iyi bilgilendirilmiş alıcılara doğrudan verimlilik avantajı sağlamaktadır. Ekonomik teori ise, maliyetlerdeki düşüşün iş modelleri üzerindeki etkisinin çok büyük bir öneme sahip olduğunu açıklamaktadır. Bir firmanın pazar payı ve işlem maliyetleri onun harcamalarının yönetimine bağlıdır. Kolaylıkla görülmektedir ki, zayıf ekonomilerde harcamalar gelirlerden çok hızlı artmakta, güçlü ekonomilerde ise harcamalar gelirlerden daha yavaş artmaktadır. Firmaların yeni iş modellerine geçişi ve harcama yönetimini uygulayış modelleri pazardaki yeni yerini ve payını belirlemektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
Keywords: Elektronik pazarların yapısı ve özellikleri; Yeni elektronik iş modeli: e-pazar yeri; E-pazar yeri ve işlem maliyeti yönetimi uygulamaları