Beyin avcılığının insan kaynakları yönetimi'ndeki yeri ve önemi ilişkin bir araştırma - Orhan, Nesime (My University, 2011)
Üst düzey yetenekleri olan adaylarla kurumsal firmaları buluşturan kişilere beyin avcısı denir. Günümüzde beyin avcıları bireysel çalışabildikleri gibi bir firmaya bağlı olarak da çalışabilmektedir. Ayrıca çeşitli sektörlerde ve bölgelerde uzmanlaşan beyin avcıları da bulunmaktadır.Beyin avcıları ile çalışmanın şirketler açısından birçok farklı faydası vardır. Bunları sıralarsak, üst düzey pozisyonlarından biri açıldığında şirket bu pozisyon için uygun adayların arayışına başlar. Ancak çoğu zaman bu uzun arayışın sonunda ellerinde çeşitli nedenlerle ihtiyaçları karşılamayan bir liste oluşur. İşte beyin avcıları şirketlerin hem bu verimsiz süreci yaşamasını engeller hem de derinlemesine araştırma yaparak en kısa zamanda en uygun adayları şirketlerle buluşturur.Ayrıca şirketler çoğu zaman rakiplerinde çalışan kişilere teklif götürmekten çekinirler. Bunun hem sportmenlik dışı bir davranış olduğunu düşünürler hem de bu davranış bazı anlaşmalar kapsamında illegal bir durumun yaşanmasına sebebiyet verir. Ancak bağımsız bir kişi yani bir beyin avcısı bu adaylara ulaşırsa bu tarz durumlar yaşanmamış olur. Diğer yandan beyin avcıları sadece iş arayan kişilere değil pasif durumdaki adaylara da rahatlıkla ulaşabilmektedir. Bu kişiler herhangi bir iş arayışında olmamakla birlikte iyi bir teklifle karşılaştırdıklarında da iş değiştirmeyi düşünebilmektedir. le beyin avcıları şirketler için en uygun adayı kısa sürede bulabilmektedir.Bu araştırmanın amacı iş dünyası için kritik önem taşıyan beyin avcılığı kavramının tanımı, çalışma prensipleri, potansiyel adaylara ulaşma yöntemleri, uygun adayı belirleme ve teklif aşamaları ile sektörün geleceği konularında detaylı bilgi elde edilmesidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Dünya’da beyin avcılığı kavramının gelişimi; Spencer stuart şirketi; Yönetim koçluğu