Türkiye'de afet sonrası sürdürülebilir barınma sistemi yaklaşımı - Limoncu, Sevgül (My University, 2004)
Türkiye'de doğal afetlerle çok sık karşılaşılmakta ve sonucunda yüksek bedeller ödenmektedir. Özellikle afetlerin doğrudan etkileri en çok barınma sorunu üzerinde görülmektedir. Türkiye'de afet sonrası barınma yaklaşımları üç aşamada ele alınmaktadır :. Acil Yardım Aşaması ( Çadır, vb...). Rehabilitasyon Aşaması ( Geçici konut, vb....). Yeniden Yapım Aşaması ( Kalıcı konut ) Ancak bu üç aşamada da, belirli bir strateji yoktur, izlenecek yolun kararı afet sonrasına bırakılmaktadır ve bu eksiklik afetlere karşı hazırlıklı olunmasını engellemektedir. Ayrıca bu üç aşamalı afet sonrası barınma yaklaşımı afetzedelerin gereksinimlerini aşamalı olarak, ivedilikle karşılamakta ve ülke kaynaklarını verimli kullanmakta yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda afet sonrası barınma sorununa karşı önceden hazırlıklı olmak, afet bölgesine ait tüm etkileşen bileşenleri bir arada görebilmek için sorunu sistem olarak ele almak, afetzedelerin barınma sorununu aşamalı, ivedi, ülke kaynaklarını verimli kullanarak çözmek için de sorunu sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde çözmek amaçlanmaktadır. Afet Sonrası Sürdürülebilir Barınma Sistemini kurmak ve karar adımlarını oluşturmak için, sorunun sistem bileşenlerinin belirlenmesi gerekmektedir: Afet Sonrası Sürdürülebilir Barınma Sisteminin Amaçları, Afet Sonrası Sürdürülebilir Barınma Sisteminin Kaynaklan, Afet Sonrası Sürdürülebilir Barınma Sisteminin Eylemleri, Afet Sonrası Sürdürülebilir Barınma Sisteminin Çıktısı. Sistemin kurulması, sistemin amaçlarının ve kaynaklarının belirlenmesi ile eylem adımları,. Sürdürülebilir Acil Yardım Aşaması ( Acil barınma birimleri ). Sürdürülebilir Rehabilitasyon Aşaması ( Çekirdek konutlar ). Kalıcı Konuta Dönüştürme Aşaması ( Kullanıcı gereksinimlerine göre çekirdek konutların kalıcı konuta dönüşmesi ) olarak ortaya çıkmaktadır. Her bir eylem aşaması bir sistem olarak ele alınmalı ve tüm bileşenleri, amaçlan, kaynaklan, eylemleri, çıktıları oluşturularak karar adımları belirlenmelidir. Afet Sonrası Sürdürülebilir Barınma Sistemi, Türkiye genelinde tüm bölgelerde afet öncesinden kendi yerel verileri doğrultusunda kurulmalı, afet öncesi yapılması gerekli eylemler yerine getirilmeli, afet durumunda izlenecek yol önceden çizilmelidir. Ayrıca bir denetim çizelgesi üzerinde, bölgeler, afete karşı hazırlıklarının ne noktada olduğunu, neler yapmaları gerektiğini ve eylemlerin hangi ekiplerin sorumluluğu altında yürüyeceğini izleyebilmelidir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Afet sonrası barınma sorunu; Acil yardım aşaması, rehabilitasyon aşaması, yeniden yapım aşaması; Afet sonrası sürdürülebilir barınma sistemi