Süperskaler mimarilerde performans artışı için bir model - Özer, Emre (My University, 1996)
Süperskaler işlemciler RISC tabanlı ve birden çok isnattı olan işlemcilerdir Birden fazla komut aynı anda işlemciye yayınlanabilir. Bu komutlar arasında veri bağımlılığı ve kaynak çatışmalarının ortadan kaldırılmış obuası gerekmektedir. Bir çevrim süresinde süperskaler işlemciye ne kadar çok komut yayılanırsa, performans o denli artacaktır. Özellikle, komutlar program sırası dışında işlemciye yayınlandığında, süperskaler işlemciler en yüksek performansa ulaşırlar. Program sırası dışında komut yayınlandığında oluşacak bir kesme durumunda kesmenin kotarılması, program sırasına göre komut yayınlayan bir işlemcideki kesmenin kotarılmasına göre daha karmaşık olmaktadır. Kesmelerin kotarılması için geliştirilmiş olan çeşitli çözüm yöntemleri vardır. Bu yöntemler yemden sıralama tamponu, tarih dosyası, gelecek dosyası gibi yöntemlerdir. Bu yöntemlerin hepsi kesmeleri precise olarak kotarmaktadır. Bu tezde kesme kotarma işlemi için farklı bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem, kesmelere imprecise olarak yaklaşmaktadır. Yönteme Gölge Tutucu Yığın yöntemi denmiştir. Önerdiğimiz bu yöntem yapılan simülasyonla önceki yöntemlerle hem performans hem de maliyet olarak karşılaştırıldı. Elde edilen verilere dayanarak gölge tutucu yığın yönteminin başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Skaler mimari yapısı; simülasyon