Rüzgar türbinlerinin gökdelen mimarisine etkisinin tipolojik incelenmesi - Semizoğlu, Recep (My University, 2009)
Son dönemlerde fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, hızlı nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğilimlerinin artması gibi nedenlerle karbondioksit, metan ve diozit monoksit gazlarının atmosferdeki yığılması artış göstermiştir. Bilim adamlarına göre bu küresel ısınmaya neden olan etkendir. Küresel ısınmanın hızla artması ekolojik dengeyi bozarak insan ve canlı geleceğini tehlikeye sokmaktadır. Bu soruna çözüm olarak, kullandığımız fosil yakıtların tüketimini azaltmamız gerekmektedir. Harcadığımız enerjinin %40-%50 civarını binalar harcamaktadır. Giderek artan enerji ihtiyacımızı karşılayabilmek için, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgâr enerjisinin kullanımı son yıllarda giderek önem kazanmıştır. Gökdelenlerin rüzgâr potansiyelinden faydalanabilmek için bu binaların tasarımında rüzgar türbinlerinin kullanımı gündemdedir.Bu çalışmada, henüz tasarım veya yapım aşamasında olan, tasarımında rüzgar türbini kullanılmış gökdelenlerin dizaynında, rüzgardan maksimum faydalanabilmek için bina formunun nasıl etkilendiği irdelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. İkinci bölümde, enerji kavramının tanımı yapılmış, yenilenemeyen ve yenilenebilir enerji kaynakları incelenmiş ve rüzgâr enerjisinin önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde, rüzgar enerjisi hakkında bilgi verilmiş ve rüzgar türbinleri incelenmiştir. Dördüncü bölüm, yüksek binaları ve bu binaların tasarım sorunlarını ele almış, bu sorunlar arasında rüzgarın yeri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, tasarımı veya yapımı devam eden bu tip yüksek yapılar örneklenmiştir. Son bölümde bu yapıları coğrafi konumlarına ve rüzgar türbinlerinin yapıda kullanıldıkları yere göre tabloda kıyaslanmasıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Rüzgar türbinleri; Ekoloji; Yüksek binalar