İstanbul metropolünde tıbbi atık yönetimi, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri - Şengün, Recep Bilal (My University, 2000)
Bu çalışmanın amacı İstanbul metropolünde tıbbi atık yöntemini incelemek karşılaşılan problemleri belirlemek ve bu problemler için çözüm önerileri geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda önce tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve depolanması hakkında genel bilgiler verilmiş, tıbbi atık mikrobiyolojisi üzerinde durulmuş, İstanbul'daki Tıbbi Atık Yönetim Sistemi tarihsel gelişimi içinde incelenmiştir. İstanbul'daki tıbbi atık üreten kuruluşlar tespit edilmiş ve bu kuruluşların ortaya çıkardığı tıbbi atık miktarları belirlenerek tıbbi atık envanteri ve analizi yapılmış, bu analiz sonuçlan Almanya' daki tıbbi atık analizi ile mukayese edilmiştir. İstanbul'daki tüm tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafında karşılaşılan sorunlar kaynağından bertaraf noktasına kadar incelenmiş ve karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir. Tıbbi Atık bertaraf yöntemleri hakkında bilgiler verildikten sonra İstanbul'daki Tıbbi Atık Yakma Tesisi tanıtılmış, karşılaşılan teknik problemler ve bunların çözümü için geliştiren uygulamalar sunulmuştur. Ayrıca İstanbul'daki tıbbi atık yönetimi ile ilgili üreticiler yerel yönetimler ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılması gereken hususlar konusunda öneriler getirilmiştir. Yapılan araştırmada İstanbul'da Büyükşebir belediye sınırlan dahilinde 43 devlet, 13 SSK, 146 özel olmak üzere 202 hastane bulunduğu ve toplam yatak kapasitesinin 33.095 olduğu ve yatak basma 1 günde üretilen tıbbi atık miktanmn 0,66 kg olduğu tespit edilmiştir. Yapılan envanter çalışması sonucu İstanbul'da ortalama 1 günde 22.000 kg 1 yılda ise yaklaşık 8.039.000 kg tıbbi atık üretildiği belirlenmiştir. İstanbul'daki toplam hastane sayısının Türkiye 'dekinin % 17'si, yatak kapasitesi açısından ise % 20'si olduğu, buna karşılık Türkiye'deki özel hastanelerin % 54'ünün İstanbul'da olduğu görülmüştür. Bu çalışma kapsamında yapılan araştırmalar sonucu yakma tesislerinin tıbbi atık envanteri ve analizine göre inşa edilmesi halinde muhtemel işletme ve maddi kayıplann önüne geçilebileceği sonucuna vanlmıştır. vııı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: İstanbul metropolünde; tıbbi atık