Yüzeylerin ışık yansıtma çarpanlarının ve görünürlüklerinin belirlenmesi - Bayer, Olcay (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı, mat ve ipeğimsi parlaklıktaki boyaların uygulandığı iç mekanyüzeylerinin değişik ölçün ışıklar için yansıtma çarpanlarını ve görünürlüklerini belirlemektir.Bu belirlemelerin sonucunda, yüzeylerin, kendi renksel özellikleri ile aydınlatan ışık tayfınabağlı olarak değişen yansıtma çarpanları, dolayısıyla görünürlüklerindeki değişim ortayakonmuştur. Çalışma, dokuz ana bölüm ve ekler bölümünden oluşmaktadır.Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir.Bölüm 2'de, ışığın yüzeylerden yansımasının biçimi, düzgün, izotrop yayınık, yayınık, karışıkyansıma ve geri yansıma başlıkları altında açıklanmıştır.Bölüm 3'te, yüzeylerden yansıyan ışığı ölçmeye yönelik farklı yaklaşımlar ele alınmıştır.Bölüm 4'te, yüzeylerin ışık yansıtma çarpanlarının ölçülmesinde kullanılan tayfsal ışıkölçerintemel özellikleri, ölçme geometrisi ve ölçme koşullarına yer verilmiştir.Bölüm 5'de, çalışmada kullanılan ölçün ışıkların tayfsal özellikleri verilmiştir. Üç ayrı boyaüretici firmadan temin edilen örnek yüzeylerin farklı ölçün ışıklar için belirlenen toplam ışıkyansıtma çarpanları ile yayınık ışık yansıtma çarpanları çizelge ve grafiklerle sunulmuştur.Bölüm 6'da, ışığın mekan iç yüzeyleri arasında peş peşe yansımasına bağlı olarak ortayaçıkan ortalama yansıtma çarpanı ilk yirmi yansıma için hesaplanmış, bu hesaplamada izlenenyol açıklanmıştır. Bölüm 7'de, seçilen on adet örnek yüzeyin ışık kaynağı türüne göre değişen ışık yansıtma çarpanları enerji kullanımı açısından karşılaştırılmıştır .Bölüm 8'de, örnek yüzeylerin görünürlük çarpanları hesaplanmış, hesaplamada izlenen yol verilmiştir. Bölüm 9'da, sonuç olarak, mat ve parlak boyalı olarak hazırlanan örnek yüzeylerin yansıtma çarpanlarının, dolayısıyla görünürlük çarpanlarının aydınlatan ışık türüne göre değiştiği vurgulanmıştır. Ayrıca, sonuçlar enerji kullanımı açısından da değerlendirilmiştir. Ekler bölümünde, örnek yüzeylerin farklı ölçün ışıklar için saptanan tüm değerleri ve güneşli açık gök koşullarında çekilmiş fotoğrafları verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Yansıtma çarpanı; Görünürlük çarpanı; Ölçün ışık