Yirminci yüzyıl toplu konut örneklerinin incelenmesi - Süataç, Seden (My University, 2006)
Şehirlerin aşırı büyümesi ve ortaya çıkan yetersizlikler sonucu oluşan barınma sorunu, toplu konut oluşumlarında değişik çözümlerin ortaya konmasına neden olmuştur. Sanayi Devrimi'nden günümüze kadar gelinen süreçte, değişen ihtiyaçları karşılayacak şekilde üretilen toplu konut projeleri, "kent içinde kent" oluşturma çözümüne varmıştır. Bu araştırmada, Sanayi Devrimi, sanayileşme sürecinde ortaya çıkan kentleşmeler ve yirminci yüzyıl toplu konut projeleri üzerine literatür araştırması yapılmış, bu kapsamda kütüphane taraması ve Internet ortamındaki yayınların incelenmesi yöntemine başvurulmuştur. İlk bölümde, Sanayi Devrimi'nden sonra üretilen projelerin dönem koşullarını anlamak amacıyla, sanayileşme süreci, bu süreçte oluşturulan kentler ve konut bölgeleri hakkında bilgiler verilmiş, ardından üretilen konut tiplerinden bahsedilmiştir. kinci bölümde, 20. yüzyılda üretilmiş toplu konut örneklerinin oluşum amaçlarını netleştirmek için 19. yüzyıl konutlarının planlarından kısaca bahsedilmiş ve bu örnekler biçimlenişlerine göre "Açık Sistemler" ve "Kapalı Sistemler" olarak sınıflandırılarak plansal açıdan analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde, incelenen toplu konut projeleri, günümüz beklentileri ve sundukları olanaklar kapsamında değerlendirilmiştir. Son bölümde ise, değerlendirmeden elde edilen çıkarımlar ve öneriler maddeler halinde sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Sanayi devrimi; Sanayileşme; Barınma mekânları; Kentleşme; Konutlaşma; Toplu konut; İşçi konutları; Orta sınıf konutları; Yirminci yüzyıl