Vibration-noise control and determine of materials - Erdoğan, Sevda (My University, 2000)
Gürültü denetiminin alt konularından biri olan titreşim denetiminin incelenmesi amacıyla ele alman çalışmada, öncelikle sesle ilgili tanımlardan yola çıkarak, titreşim gürültüsünün gürültü kavramı içindeki yeri belirlenmiştir. Konunun devamında, katıda doğan gürültüye yol açan, yapı içindeki mekanik titreşim ve darbe kaynaklan sınıflandırılmıştır. Bir sonraki aşamada, bu kaynaklardan meydana gelen mekanik titreşimlerin ölçüm konusu incelenmiştir. Titreşim denetim sistemlerinden biri olan titreşim yalıtımında gereç seçimine yönelik ölçütler ortaya konarak, kullanılabilecek gereçler ayrıntılı olarak sınıflandırılmıştır. Sözü edilen gereçlerin kullanılmasının meydana getireceği gürültü ve titreşim düzeylerindeki farklılıkları ortaya koymak amacıyla, değişik yalıtım gereçleri kullanılarak bir ölçüm uygulaması ve değerlendirmesi yapılmıştır. Bu inceleme ve değerlendirmeler sonunda, makine titreşimlerinde olduğu gibi kimi durumlarda, titreşim denetiminin en az havada doğup yayılan seslerin denetimi kadar önem kazandığı fakat tek başına yeterli olmadığı, etkin gürültü denetimi için havada doğan ses ve titreşim denetiminin birlikte yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Sonuç olarak sorunun çözümüne yönelik, gürültü denetim teknikleri genel hatlarıyla incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Türkiye’de ve yapılarda etkili titreşim kaynakları; Titreşim denetim ilkeleri; Vibration-noise control