Almanya’ya uluslararası emek göçü : Fatih Akın filmlerinde yeni kimlik temsilleri - Kaya, Ceylan (My University, 2019)
Bu çalışma Türkiye ve Federal Almanya arasında gerçekleşen iş gücü göçüne odaklanmaktadır.30 Eylül 1961 yılında başlayan ve 1974 yılına kadar resmi olarak süren Almanya’ya göç süreci daha sonraki yıllarda aile birleşimleri ve siyasi nedenli göçler gibi farklı yollarla devam etmiştir. Bugün hala etkileri devam etmekte olan göç sürecinin ekonomik, politik ve kültürel etkileri tez kapsamında ele alınmaktadır. Bu çalışmanın yöntemi Türkiye’den Almanya’ya emek göçünü konu edinen literatür taramasına ve Almanya’daki göçmen karakterleri konu edinen Fatih Akın filmlerinin analizlerine dayanmaktadır. Göç deneyimini yaşamış ikinci kuşak bir yönetmen olan Akın’ın, Kısa ve Acısız (Kurz Und Schmezlos),Temmuz’da(Im Juli), Duvara Karşı (Gegen die Wand) ve Yaşamın Kıyısında (Auf der anderen Seite) filmleri incelenmektedir. Bu filmler aracılığıyla göçmen kuşaklar arasındaki sosyo-kültürel farklar ve değişen yaşam alışkanlıkları anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bununla beraber, küreselleşen dünyada hız kazanan sınır ötesi hareketler ve buna paralel olarak değişim gösteren kimlikler yine göçmenlik bağlamında ele alınmaktadır. Günümüzde sürekli dönüşüm halinde olan kimlikleri ulus temelli bir yaklaşımla açıklamak artık yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, Almanya’daki genç kuşak Türk toplumunun yaşam pratikleri ve sosyalleşme süreçleri üzerinden geliştirdikleri çok katmanlı kimlikleri günümüz tartışmalarının güncel örnekleri olması açısından önem taşımaktadır. Onların her iki ülkeye de bağlılığını ifade eden çok dilli ve çok kültürlü kimlikleri, ulus temelli kimlik tanımlamalarının tartışılmasına olanak sağlamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Göç; İş gücü göçü; Ulusal kimlik; Fatih Akın