4-[fenil (2,4,6-trimetilbenzoil)fosforil]-9h-tiyokzanten-9-on başlatıcısının sentezi ve fotopolimerizasyondaki etkinliğinin incelenmesi - Mutlu, Ayla (My University, 2009)
Tiyokzanton türevi bir fotobaslatıcı olan 4-[fenil(2,4,6-trimetilbenzoil)-fosforil]-9Htiyokzanten-9-on (TX-TMDPO) sentezlendi ve UV-Vis, FT-IR ve 1H NMR yöntemleri ilekarakterize edildi. Metil metakrilat (MMA)' ın fotopolimerizasyonu dimetil sülfoksit içindefarklı fotobaslatıcı konsantrasyonlarında, tersiyer bir amin olan N-metildietanolaminvarlıgında ve yoklugunda gerçeklestirildi ve MMA' ın fotobaslatılmıs polimerizasyonundafarklı konsantrasyonlarda hazırlanan fotobaslatıcının fotobaslatmada etkin oldugu optimumkonsantrasyon saptandı. Aynı kosullarda, MMA' ın fotobaslatılmıs polimerizasyonu I. tip2,4,6-trimetilbenzoildifenilfosfin oksit (TMDPO) ve II. tip tiyokzanton (TX) fotobaslatıcılarıberaberinde gerçeklestirildi ve fotobaslatıcıların baslatma etkinlikleri kıyaslandı. MMA'ınpolimerizasyon dönüsüm yüzdeleri agırlıkça hesaplandı. II. tip bir fotobaslatıcı olantiyokzanton, görünür bölge fotobaslatıcısı TMDPO ilave edilerek, enerji transferi ve oksijengiderici etkisi, metil metakrilatın fotobaslatılmıs polimerizasyonu ile incelendi. TX-TMDPO'nun fotobeyazlasması belirli zaman aralıklarında orta basınçlı civa lambası ile aydınlatılarakgerçeklestirildi. 9,10-difenilantrasen standart olarak kullanılarak floresans kuantum verimi ve77 K'de fosforesans ölçümü yapıldı. Fotobaslatıcının triplet ömürleri nanosaniyeli lazer flasfotoliz teknigiyle incelendi. Fotobaslatıcının fiziksel özellikleri, fotoagarma, floresans,fosforesans ve lazer flas fotoliz yöntemleriyle incelenerek fotobaslatma mekanizmasıaydınlatıldı. TX-TMDPO'nun II. tip fotobaslatıcı karakterine sahip oldugu bulundu.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Fotobaşlatıcı; Tiyokzanton; Fotopolimerizasyon