The effects of countries’ income levels on obesity: A panel data approach - Kesici, Büşra (My University, 2020)
Obesity and the diseases related to it are the reasons of approximately 60% of deaths worldwide and cause great increases at rates of morbidity and mortality of countries. It is observed that the obesity problem showed increase year by year in the whole world. Therefore, the studies made on obesity and its reasons gained importance. This study aims to estimate the effect of income on the obesity disease at adults. In our study, obesity is defined, reasons of its emergence, and its effects on the human health and economies of countries are mentioned. The panel data analysis method was applied by using data of WHO and the World Bank belonging to the term 1975-2016. The analysis was made for four groups separately. The first group is the whole countries, including 189 countries. The others are low, middle, and high income countries. As the dependent variable, the prevalence of obesity in adults taken from WHO was used. The variable of interest of our study is GDP per capita. The urbanization, education, employment in industry, health expenditure data of the World Bank are used as control variables. The appropriate model for this analysis is found to be the fixed effects model with the Driscoll-Kraay robust standard errors for all groups. The results indicate that the income increase showed an effect increasing adult obesity in both the low, middle, and high income countries groups and also the whole countries according to our study.

Obezite ve onunla ilişkili hastalıklar dünya genelindeki ölümlerin yaklaşık %60’ının nedenidir ve ülkelerin morbidite ve mortalite oranlarında büyük artışlara neden olmaktadır. Obezite probleminin tüm dünyada yıldan yıla artış gösterdiği gözlenmektedir. Bu sebeple obezite ve nedenleri üzerine yapılan çalışmalar önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, gelirin yetişkinlerde obezite hastalığı üzerindeki etkisini tahmin etmektir. Çalışmamızda obezitenin tanımı yapılmış, oluşum nedenlerinden, insan sağlığına ve ülke ekonomilerine etkilerinden bahsedilmiştir. 19752016 dönemine a it WHO ve World Bank verileri kullanılarak panel veri analiz yöntemi uygulanmıştır. Analiz 4 grup için ayrı ayrı yapılmıştır. Birinci grup 189 ülkeyi içeren tüm dünya ülkeleridir. Ülkelerin gelir durumlarının, yetişkinlerde obezite ve gelir ilişkisini ne şekilde etkilediğini belirlemek amacıyla bu ülkeler World Bank gelir gruplarına göre gruplandırılmıştır ve düşük gelirli, orta gelirli ve yüksek gelirli ülke grupları için analiz tekrarlanmıştır. Bağımlı değişken olarak WHO üzerinden alınan yetişkinlerde obezite prevelansı verisi kullanılmıştır. Çalışmamızın ilgi değişkeni kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıladır. Yetişkin obezitesi üzerine etkisi olduğu düşünülen şehirleşme, eğitim, endüstriyel istihdam ve sağlık harcamaları değişkenleri modele kontrol değişkenleri olarak eklenmiştir. Bu değişkenlerin verileri World Bank üzerinden alınmıştır. Yapılan ekonometrik testler sonucu, tüm gruplar için, Driscoll-Kraay dirençli standart hatalar ile sabit etkiler modelinin uygulanmasına karar verilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre gelir artışının, hem tüm dünya ülkelerinde hem de düşük, orta ve yüksek gelirli ülke gruplarında, yetişkin obezitesini arttırıcı etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Driscoll-Kraay standart hatalar; Gayri safi yurtiçi harcama; Panel veri analizi; Sabit etkiler modeli; Driscoll-Kraay Robust standard errors; Fixed effects model; Gross domestic product; Panel data analysis