Türkçe metinlerin bilgisayar yardımı ile analiz edilmesi ve yazarının tanınması - Gayde, Şeniz (My University, 2000)
Günümüzde doğal dil işlemenin önemli bir yönü, dil bilim kuramlarına deney ortamı yaratarak daha kapsamlı ve hızlı bir şekilde sınanmalarını sağlamaktır. Bu çalışmada, Türkçe metinlerin bilgisayar yardımı ile incelenerek elde edilen verilerin bir veritabanında tutulması ve bu veriler yardımı ile yazan bilinmeyen metinlerin yazar tahminin yapılabilmesi amaçlanmıştır. Verilerin belirlenebilmesi için çalışmada biçimbirimsel çözümleyici ve söz dizimi çözümleyicisi geliştirilmiştir. Biçimbirimsel çözümleyicinin geliştirilmesi için sonlu durum iletim sistemleri kullanılmıştır. Söz dizimi analizi için, genişletilmiş geçiş ağları kullanılmıştır. Yazarın bulunması için, istatistiksel yaklaşım yöntemlerinden olan Bulanık Mantık teorisi kullanılmıştır. Geliştirilen program sonucunda, kullanılan analiz yöntemlerinin olumlu sonuç verdiği ve metne ait verilerin büyük bir doğruluk payı ile bulunduğu görülmüştür. Yazar veritabanında yazarlara ait veriler oluştukça metne ait yazar tahmini doğru olarak yapılabilmektedir. VII
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Doğal dil işleme; Türkçe metin